BIZARAN SLUČAJ U NIZOZEMSKOJ

FOTO: PRVE SLIKE MLADIĆA KOJI JE ŽIVIO U PODRUMU I ČEKAO APOKALIPSU Slučaj postao još zagonetniji, 25-godišnjak je od lipnja aktivan na mrežama

 
 Facebook / Wilbert Bijzitter / AFP / Profimedia

Nizozemski su mediji objavili prve fotografije 25-godišnjeg mladića koji je šokirao svijet nakon što se u pivnici povjerio barmenu da posljednjih devet godina živi u podrumu s ocem i pet mlađih sestara i braće. Policija je odmah pretražila imanje, pronašla djecu i mlade u dobi od 16 do 25 godina, te uhitila 58-godišnjeg Austrijanca Josefa B. za kojeg još uvijek nije posve jasno radi li se o ocu djece ili ne.

Jan Zon van Dorsten navodno je posljednjih devet godina proveo živeći u podrumu bez osnovnih uvjeta za život, čekajući smak svijeta, kako je opisao policiji. Policija je pretragom otkrila skriveno stubište iza ormara u dnevnoj sobi. Ruinerwold inače ima manje od tri tisuće stanovnika. Farma se nalazi malo izvan samog mjesta, a do nje se dolazi mostom preko kanala. Na farmi su otkrili i veliki vrt s povrćem i jednu kozu.

An aerial picture taken on October 15, 2019 shows a view of the farm, where a father and six children had been living in the cellar, In Ruinerwold, northern Netherlands. The family lived in the cellar for years and where waiting for 'the end of time'., Image: 476916827, License: Rights-managed, Restrictions: Netherlands OUT, Model Release: no, Credit line: Wilbert Bijzitter / AFP / Profimedia
Wilbert Bijzitter / AFP / Profimedia
Kuća u kojoj je obitelj bila zatvorena u podrumu

Djeca su zbrinuta i sklonjena na sigurno, a 58-godišnjak je zadržan u pritvoru. Policija još uvijek nema odgovore na mnoga pitanja i još uvijek ne znaju je li obitelj držana protiv vlastite volje i u kakvom su točno odnosu s Josefom B, prenosi Daily Mail.

Cijeli je slučaj postao još zagonetniji nakon što su mediji otkrili da je Jan, najstariji od djece, imao pristup društvenim mrežama i od lipnja ove godine bio je aktivan na Facebooku i Instagramu. Tijekom tog je vremena uglavnom objavljivao poruke za podizanje ekološke svijesti i općenito fotografije prirode, koja mu očito puno znači.

U jednoj od novijih objava javlja da se zaposlio u tvrtci Creconat u mjestu Meppel, udaljenom 6 i pol kilometara od Ruinerwolda. Creconat je pak vezan uz drvnu kompaniju Native Creative Economy, također u Meppelu, a čiji je vlasnik uhićeni Josef B.

Na Facebooku je u subotu objavio sliku prirode Ruinerwolda pa se pretpostavlja da ju je snimio na putu prema pivnici u kojoj je odlučio promijeniti živote sedmero osoba. Navodno je tri puta ušao u pivnicu, potpuno zbunjen, prije nego je odlučio sjesti, popiti nekoliko piva i ispričati priču. Barmen Chris Westerbeek je pozvao policiju.

An aerial picture taken on October 15, 2019 shows a view of the farm where a father and six children had been living in the cellar, In Ruinerwold, northern Netherlands. The family lived in the cellar for years and where waiting for 'the end of time'., Image: 476916841, License: Rights-managed, Restrictions: Netherlands OUT, Model Release: no, Credit line: Wilbert Bijzitter / AFP / Profimedia
Wilbert Bijzitter / AFP / Profimedia
Kuća u kojoj je obitelj bila zatvorena u podrumu

Lokalni mediji Josefa B. opisuju kao radnika u drvnoj industriji, ali i osobu koja je radila svakakve čudne poslove. Muškarac koji ima radionu kraj njegove rekao je za nizozemske medije da je Josef iznimno talentiran za izradu komada od drva.

Vlasnica kuće u kojoj je otkrivena obitelj u podrumu, Alida ten Oever, rekla je da je kuću samo iznajmljivala i da je Josef uvijek redovno plaćao stanarinu. Nikad nije vidjela znakove da bilo tko drugi živi ondje. Susjedi su za lokalnu televiziju izjavili da je Josef živio povučeno te da nikad nije imao posjetitelje. No, znali su ga vidjeti kako dalekozorom promatra posjed.

S obzirom da je bio tako povučen, a na rubove imanja je postavio kamere, u selu se pričalo da uzgaja marihuanu. No, nakon što se Jan pojavio u javnosti, zajednica je ostala u šoku.

Gradonačelnik Ruinerwolda, Roger de Groot, rekao je na konferenciji za novinare da ni on ni policija nikad nisu vidjeli takvo što. No, dok se istraga ne završi, neće spekulirati ni davati neprovjerene izjave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:00