VLADAR KREMLJA

FOTO Putinovo skriveno bogatstvo: Vila od milijardu dolara, lovišta, jahte, avioni, automobili... i sat od 500.000 $

Iako je deklarirao vrijednost osobne imovine od jedva 100 tisuća dolara, ruski predsjednik Vladimir Putin raspolaže basnoslovnom imovinom koja baca u depru i ekscentrične zaljevske petrošeike. Naime, u svom najnovijem izvješću o Putinu, nazvanom “Život roba na galiji”, poznati ruski oporbenjak Boris Nemcov objavio je zadivljujući i šokantni popis predsjednikove “državne” imovine, odnosno pobrojao je mnogobrojne velebne razidencije, vile, ljetnikovce, lovišta, jahte, zrakoplove, automobile, satove i ostale luksuzne sitnice u kojima neumjereno uživa neosporni ruski lider Vladimir Putin.

Tako je supredsjedatelj Republikanske stranke Rusije - PARNAS - Nemcov pomno nabrojao čak 20 ekstravagantnih rezidencijalnih objekata diljem Rusije, pa flotu od 43 zrakoplova i 15 helikoptera koji onako od oka stoje milijardu dolara, tu su i tri jahte i jedan “parobrod” te 11 ručnih satova čiju je vrijednost Nemcov procijenio na - šest godišnjih Putinovih plaća.

Sve dokumentirano

“Da sve te godine nije ni jeo ni pio, Putin bi jedva mogao platiti satove iz svoje kolekcije”, piše Nemcov. Za svaku fotografiju i podatak Nemcov navodi izvor kako ne bi potpao “pod članak KZ-a o kleveti državnog dužnosnika” .

Raj na Crnome moru

No, krenimo kroz svijet luksuza kremaljske 1001 noći. Kod malog turističkog središta Gelendžika na Crnome moru najnoviji predsjednički dvorac košta - milijardu dolara! Rezidenciju na jezeru Valdaj Dogije Borodi opslužuje 100 ljudi, a proteže se na 930 hektara.

Putin inače živi u šumskoj podmoskovskoj rezidenciji Novo Ogorjovo sagrađenoj u ruskom neoklasicističkom stilu, s bazenima, gimnastičkom i kino dvoranom, konjušnicom, a sve je ograđeno visokom šestmetarskom ogradom. U gradu Sočiju gdje će 2014. biti održane Zimske olimpijske igre Putin će do sportskih borilišta iz ljetnikovca Bočarov ručej s dva olimpijske bazena u kojima je morska voda, a u dugim ljetnim bijelim noćima melankolično uživa na dvije lokacije u rodnom Sankt Peterburgu - Konstantinovskom dvorcu - kompleksu od 40 zdanja iz 18. stoljeća - ili pak u državnoj rezidenciji K-4 na delti rijeke Neve na otočiću Kameni. No, nije zanemario ni druge velike ruske rijeke - Volgu gdje ima kuriju iz 18. stoljeća Milovka ili se pak malo niže po njoj u Kujbišev može spustiti “parobrodom” Rossija vrijednim 1,2 milijuna dolara u Volžski utjos, gdje Kremalj ima hotel sa 192 sobe, a za kompleks se brine čak tisuću zaposlenika. U vili na moćnoj rijeci Angari kod Irkutska, na imanju s mnoštvom “bungalova” razbistrit će glavu na svježem sibirskom zraku, a na rijeci Iset kod Jekatirinburga na Uralu smjestit će se u Domu Sevastjanova iz ranog 19. stoljeća, a samo na namještaj koji je rađen po narudžbi otišlo je nekoliko milijuna dolara.

Kako bi lakše dolazio do rezidencija, recimo vile Jantar na Baltiku u ruskoj enklavi Kaliningrad, na pet tisuća kvadrata, može doletjeti jednim od 43 zrakoplova ili 15 helikoptera.

A da pokaže značaj najradije doleti tamo u predsjedničkom zrakoplovu “broj 1” IL 96- 300 PU vrijednom 40 milijuna dolara, u kojem samo WC stoji 75 tisuća dolara. Uređenje je koštalo 18 milijuna dolara, a unutrašnjost je opremljena poput kakve vile sa spavaćim i radnim sobama, jacuzzijima, bazenčićem, kinodvoranicom te teretanom. Na delikatnim umjetničkim poslovima radili su zlatari iz Zlatousta te monasi iz Sergejeva Posada. Ako slučajno nešto zakaže, tu je pet rezervnih Iljušina, a može poslužiti i Airbus ACJ 319 od 100 milijuna dolara ili jedan od tri nešto skromnija TU-154 po 20 milijuna dolara te dva po 50 milijuna dolara - TU 214.

Neprobojni Mercedes

Na usluzi je gazdi Kremlja i mala pomorska flota. Skromni poklon Romana Abramoviča - 57-metarska jahta vrijedna 50 milijuna dolara s bazenom i predsjedničkim apartmanom te nedavno kod harnih turskih brodograditelja zgotovljena jahta Sirius od 53,7 metara, čije godišnje uzdržavanje stoji 1200 godišnjih srednjih ruskih mirovina. U predsjednikov automobilski park ne ulaze tri Putinove deklarirane Volge, već 1,1 milijun dolara vrijedan neprobojni Mercedes Benz S600 Guard Pullman.

A kako ne bi zakasnio na mnogobrojne obveze, Putin ima i 11 ekscentričnih satova, poput bizarno skupog - A. Lange and Sohne Tourbograph Pour le Merite koji košta 500 tisuća dolara, sa zlatnim i srebrnim i platinastim kazaljkicama i zupčanicima, slagan ručno s remenom od krokodilske kože, a našlo se tu i nešto pučkih satova Patek Philippe Perpetual Calendar 3974 po 60 tisuća dolara.

Politolog Jevgenij Minčenko kaže da ovo nabrajanje imovine neće nauditi Putinovu imidžu jer je “u ruskoj podsvjesti logično da šef živi raskošno”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:08