POPUT FRANKENSTEINA

FOTO: RAZOTKRIVEN UŽAS U ZNANSTVENOM CENTRU Racija u uglednoj ustanovi, specijalcima su se odsjekle noge kada su vidjeli što se unutra događa

 
 Caitlin O'Hara / REUTERS

Protiv znanstvenog centra u Arizoni podignuta je tužba jer su navodno zlorabili tijela preminuli, a scene koje su se tamo događale najsličniji su onima iz filma o Frankensteinu, javljaju američki mediji.

U javnost su ovoga tjedna izašli detalji tužbe koju su podnijele 33 osobe koje su tijela svojih voljenih donirali toj ustanovi.

Biological Resource Center, one of several human body donation companies under investigation by the FBI, is seen in Phoenix, Arizona, U.S., December 17, 2017.  Picture taken December 17, 2017.   To match Special Report USA-BODIES/BUSINESS   REUTERS/Caitlin O'Hara - RC1CF150FC30
Caitlin O'Hara / REUTERS

Tužitelji navode da ih je ta ustanova prevarila i navela da vjeruju da će tijela biti korištena za istraživanje bolesti ili doniranje organa.

Vlasnik centra iz Arizone Stephen Gore proglašen je krivim za nezakonite radnje iz 2015., a otkriveno je i da je prodavao dijelove tijela. Više od 1.755 dijelova ljudskih tijela su pronađena u toj ustanovi, ukupno težine deset tona.

Istražitelji koji su radili na ovom slučaju opisuju uznemirujuće prizore iz Phoenixa. Agent FBI-a Mark Cwynar rekao je da je vidio kako je malena ženska glava prišivena na velik muški torzo, baš poput Frankensteina. Govorio je i o hladnjaku punom muških genitalija, kantama punim glava, ruku i nogu, a sve bez identifikacijskih oznaka.

Prvi pretresi dogodili su se još 2014. godine u sklopu istrage o ilegalnoj trgovini ljudskih organa i dijelova tijela.

Djelatnici biološkog centra pokupili bi tijela preminulih iz domova njihovih obitelji, a zatim su prodavali dijelove njihovih tijela posrednicima radi zarade. Cijene su se kretale od 2.900 dolara za cijelo tijelo osim ramena ili glave, pa do 375 dolara za koljeno. Nakon toga je Stephen Gore proglašen krivim na obavljanje ilegalnih poslova.

A screen shot from a 2013 training video by Biological Resource Center in Phoenix, Arizona, shows a construction saw used by technicians to remove a mans spine. To match Special Report USA-BODIES/BUSINESS   Video by BRC via REUTERS.  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. - RC1112143550
REUTERS

On je priznao da tijela preminulih nisu korištena onako kako su njihove obitelji to mislile i dozvolile.

Osuđen je na godinu dana zatvora, četiri godine uvjetne kazne, a morao je platiti i 121.000 dolara.

'Trebao sam na brošuri za javnost biti otvoreniji oko procesa donacija', rekao je Gore.

Nakon presude su članovi obitelji onih čija su tijela donirana rekli da im se cijela situacija gadi.

'Došla sam vidjeti kako ta životinja izgleda. To što je radio je jednostavno odvratno', rekla je Gwen Aloia, koja je donirala tijelo svojeg supruga Goreovoj ustanovi 2013. godine, nakon što je njezin suprug preminuo od raka.

Majka Michelle Leader također je umrla od raka, a ona je njezino tijelo donirala u svrhe istraživanja.

Matt Parker, agent FBI-a koji je bio na licu mjesta te je morao nositi vreće pune dijelova tijela, kaže da mu je nakon svega dijagnosticiran PTSP.

Matt Parker, former state attorney general agent, poses outside the former Biological Resource Center building in Phoenix, Arizona, U.S., November 9, 2017. Picture taken November 9, 2017.  To match USA-BODIES/BUSINESS   REUTERS/John Shiffman - RC1B15570110
John Shiffman / REUTERS
Matt Parker, bivši agent ispred Biološkog resursnog centra u Arizoni

'Nisam mogao spavati noćima nakon što sam to vidio. Izgledalo je kao odlagalište rastrganih dijelova tijela', rekao je.

Suđenje se nastavlja u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 16:36