JEDRILICA U NEVOLJI

FOTO: RIJEČKI KAPETAN NA OLUJNOM ATLANTIKU SPASIO ČETVERO LJUDI I PSIĆA Zbog lošeg vremena pet puta morao prekidati akciju, no nije odustao

 
 Ivan Moro

Brod MV Sunda grčkog brodara Seastar pod zapovjedništvom riječkog kapetana Ivana Veršića iz olujnog sjevernog Atlantika spasio je četvero jedriličara, čije je plovilo ostalo bez pogona, piše Novi list. Osim kapetana Veršića, na brodu MV Sunda plove još dvojica hrvatskih časnika, koji su zajedno s filipinskom posadom sudjelovali u spašavanju - to su prvi časnik palube Ivan Moro iz Sinja te drugi časnik palube Saša Katavić iz Kaštela.

Akcija spašavanja izvedena je 10. siječnja, kad je MV Sunda dobio obavijest da jedrilica dužine 11,4 metra s četiri člana posade i malim psom, francuskim buldogom, pluta zbog gubitka pogona i djelomično kormila. Jedrilicu su nosili jaki istočni vjetrovi jačine 6 do 7 bofora i valovi visine četiri metra, zbog čega je posada broda MV Sunda odmah promijenila kurs u njezinu pravcu.

- Uspostavili smo kontakt putem VHF radija i saznali da je s posadom sve u redu, jedino što su bili umorni. Dogovorili smo odgodu spašavanja za sljedeće jutro zbog vremenskih neprilika i noći. Nedugo potom uspostavili smo i prvi vizualni kontakt s jedrilicom, a cijelu noć ostali smo u blizini u slučaju hitnoće - objasnio je kapetan Veršić.

Sljedećega jutra, zbog lošeg vremena, posada je bila prisiljena pet puta prekidati akciju spašavanja, ali stalno su tražili najpovoljniji kurs da bi ih zaklanjanjem približili brodu na što sigurniji način. Valovi su i dalje bili visoki četiri metra, piše Novi list.

- Uspijevamo zaustaviti brod dovoljno blizu njih i dobaciti im 'Line Throwing App' i polako oko 15.05 sati bili su nam 'alongside' s desne bande kod štive broj 2. Uspijevamo jedrilicu zadržati desetak minuta, dok se posada nije prebacila na naš brod - opisuje akciju spašavanja kapetan Veršić.

Uslijed svog tog valjanja, svi članovi posade i mali francuski buldog spašeni su s jedrilice bez ozljede. Spašeno je troje francuskih državljana: majka, otac i 16-godišnje dijete te portugalska državljanka, koja je ujedno bila i skiperica jedrilice.

Plovilo je napušteno, a posada se u četvrtak popodne iskrcala u brazilskoj luci Macapa. Brod MV Sunda zatim je nastavio putovanje Amazonom uzvodno i trenutno je na iskrcaju u Santaremu, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:57