VJETAR DO 200 KM/H

FOTO SAD pogodila OLUJA DESETLJEĆA: Nosila je sve pred sobom, bez struje ostalo 400 TISUĆA LJUDI

U okrugu Los Angelesa proglašeno je izvanredno stanje, a nekolicina škola je zatvorena
 AP

PASADENA, KALIFORNIJA - Najsnažniji vjetrovi u više od desetljeća prošlih su dana harali američkom saveznom državom Kalifornijom. Brzina vjetra na nekim je mjestima dostizala i do 200 kilometara na sat.

Američka je meteorološka služba još u srijedu priopćila kako se ovakva oluja pojavljuje jednom u deset godina. Vjetar je u planinama puhao jačinom od 105 kilometara, a očekuje da će u petak ujutro u dolinama biti oko 80 km/h. Izdana su upozorenja za američke savezne države Utah, Nevada, Wyoming, Arizona i Novi Meksiko. Najavljeno je kako će oluja s vremenom zahvatiti i Oklahomu, Missouri i Indianu.

Snažni vjetrovi posljedica su velike razlike u tlaku između jakog područja visokog tlaka i hladnog sustava niskog stlaka, objašnjavaju meteorolozi. U jednom je Denverskom skijalištu zabilježeno čak 198 km/h dok je u Utahu vjetar bio tek nešto slabiji - 164 km/h.

Kalifornija je pretpila do sada najveću štetu. Više od 345 tisuća ljudi ostalo je bez struje, a drveća su bila iščupana iz tla i bačena na kuće, stanove i automobile. U okrugu Los Angelesa proglašeno je izvanredno stanje, a nekolicina škola je zatvorena.

Slična je oluja pogodila južnu Kaliforniju u siječnju 2007. godine, no brzina vjetrova nije bila ni blizu ovoj. Svjedoci navode kako se činilo da je vani uragan koji trga sve ispred sebe. Vlasti su morale evakuirati 40-ak osoba iz stambene zgrade kojoj je srušeno stablo uništilo krov.

U Utahu je snažan vjetar preokrenuo nekoliko teretnih kamiona, a bez struje je ostalo gotovo 54 tisuća stanovnika. Otkazane su poštarske usluge i prikupljanje smeća. U Coloradu je vjetar iščupao više od stotinu stabala, od kojih su neka završila na krovovima kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:45