OCEANSKI NEW YORK

FOTO: Santa leda veličine Manhattana odlomila se od glečera

Grendlandski glečer izgubio je četvrtinu površine, a santa se trenutno nalazi 1000 kilometara od Sjevernog pola. Stručnjaci smatraju kako je događaj rezultat prirodnog procesa
 Greenpeace

Odlomljavanjem ledenog komada veličine 160 kvadratnih kilometara od grendlanskog glečera nastala je santa veličine Manhattana koja se sad nalazi oko 1000 kilometara od Sjevernog pola.

"Količina zaleđene vode u odlomljenoj santi bila bi dovoljna da rijeka Hudson teče dvije godine. Za bolju usporedbu, cijele Sjedinjene Američke Države mogle bi 120 dana imati osiguranu vodu", rekao je oceanograf Andreas Muenchow sa delawarskog sveučilišta.

On i njegov tim prate Petermannov glečer, od kojeg se odlomila nova santa, od 2003. godine. Zanimljiv podatak je da Arktik od 1962. godine nije 'izgubio' santu te veličine.

Iako je Petermannovom glečeru ovime smanjena površina za jednu četvrtinu, Muenchow smatra kako je događaj vjerojatno rezultat prirodnog procesa, nego posljedica neke dramatične klimatske promjene.

Ogromna santa najvjerojatnije će proći kroz kanal između Kanade i Grenlanda i naposljetku završiti u A tlantskom oceanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:49