NOVI MISTERIJ

FOTO: ŠEF SPASILAČKIH OPERACIJA ŠOKIRAO 'Nestali avion sa 162 putnika je vrlo vjerojatno na dnu mora!'

An Indonesian woman breaks down while holding a family picture of passengers onboard the missing Malaysian air carrier AirAsia flight QZ8501, outside the crisis-centre set up at Juanda International Airport in Surabaya on December 29, 2014. The AirAsia plane which went missing with 162 people on board en route for Singapore is likely at the bottom of the sea, Indonesia's National Search and Rescue Agency chief said on December 29. AFP PHOTO / MANAN VATSYAYANA
 MANAN VATSYAYANA/AFP

DŽAKARTA - Potraga za zrakoplovom indonezijske tvrtke AirAsia koji je nestao u nedjelju između Indonezije i Singapura sa 162 osobe nastavljena je u ponedjeljak, ali su indonezijske vlasti upozorile da je avion vjerojatno "na dnu mora".

Australija, Singapur i Malezija poslale su avione i brodove u potragu dok je rodbina nestalih osoba unezvjereno čekala vijesti o putnicima Airbusa A320-200 koji je u nedjelju krenuo iz Surabaye, na istoku Indonezije, prema Singapuru.

Avion AirAsia, indonezijske niskotarifne tvrtke, nestao je nakon što su piloti zatražili dopuštenje od kontrole leta da skrenu s puta zbog loših vremenskih prilika.

"S obzirom na informacije koje posjedujemo i procjene po kojoj je navodno mjesto pada more, pretpostavlja se da je avion na dnu mora, izjavio je šef Nacionalne agencije za potragu i spašavanje Bambang Soelistyo na konferenciji za tisak.

"To je prvi dojam koji se može promijeniti nakon procjene rezultata potrage. S obzirom na manjkavost naše tehonologije, zajedno s ministrom vanjskih poslova odlučili smo potražiti pomoć od zemalja koje su je ponudile. Radi se o V. Britaniji, Francuskoj i SAD-u", dodao je on.

U međuvremenu i Kina je ponudila da će poslati brodove i zrakoplove kako bi pomogla u potrazi.

Let QZ8501 indonezijske tvrtke AirAsia, Airbus 320-200 sa 155 putnika i sedam članova posade, izgubio je kontakt s kontrolom leta u Džakarti u 6:17 sati po lokalnom vremenu. Nije poslan signal upomoć, rekao je dužnosnik indonezijskog ministra prometa Joko Muryo Atmodyo i zrakoplov je nestao s radara pet minuta nakon što je zatražena dozvola za promjenu visine leta koja nije dana zbog gustog zračnog prometa.

Među 162 osobe u zrakoplovu bilo je 155 Indonezijaca, troje Južnokorejaca i po jedna iz Singapura, Malezije i Velike Britanije, a pilot je Francuz, objavila je AirAsia u priopćenju.

Potraga je usredotočena na vode oko otoka Bangka i Belitung, u Javanskom moru, ispred istočne obale Sumatre.

"Dodali smo tri sektora četirima zonama potrage koje smo jučer imali. Pretražujemo oko otoka Bangka i Belitung kao i kopnenu zonu na zapadu Kalimantana", rekao je dužnosnik indonezijskog ministarstva prometa Djoko Murjatmodjo.

Skupina s dva francuska istražitelja uz dva tehnička savjetnika Airbusa otputovala je za Džakartu. Australija je također obećala pomoć u istrazi.

Američka vlada dala je na znanje da je spremna pomoći lokalnim vlastima u slučaju potrebe. Američka agencija za sigurnost prometa najavila je da bi mogla poslati istražitelje ako je potrebno.

Nestali Airbus vozio je za AirAsia Indonesia, podružnicu AirAsie, tvrtke čije sjedište je u Kuala Lumpuru, u Maleziji, koja dominira tržištem niskotarifnog zračnog prometa u jugoistočnoj Aziji. Indonezijska tvrtka u 51-postotnom je vlasništvu indonezijskih investitora te 49-postotnom vlasništvu malezijskog zračnog prijevoznika.

Nestala letjelica bila je na pregledu 16. prosinca, objavila je AirAsia, koja dosad nikad nije doživjela smrtonosnu nesreću.

No, indonezijski ministar prometa najavio je u ponedjeljak da će vlasti u njegovoj zemlji prekontrolirati funkcioniranje AirAsia u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:47