TRAŽE ZABRANU 'SPORTA'

FOTO Snimke borbe dječaka šokirale Britaniju: Djeca se tuku u kavezu dok roditelji navijaju

Dječacima, u teoriji, nije dozvoljeno udaranje rukama, nogama, koljenom i laktovima, no ta se pravila rijetko poštuju

Šokantne snimke 8-godišnjih dječaka koji se golim rukama i nogama, bez ikakve zaštite, tuku u ringu ograđenim kavezom šokirala je britansku javnost. Video je zapis odmah nakon što je procurio na internet naišao na oštre osude kako socijalnih službi tako i britanske Udruge liječnika, piše Daily Mail .

Na snimkama se vide dječaci kako svojeg protivnika u ringu pokušavaju srušiti na pod te ga dovesti u podčinjen položaj i to sve dok njihovi očevi, na samom rubu borilišta sve promatraju.

Za razliku od svojih odraslih kolega, dječacima, u teoriji, nije dozvoljeno udaranje rukama, nogama, koljenom i laktovima, no ta se pravila rijetko poštuju.

Na priloženim snimkama vidi se 9-godišnji Kian MacKinson, koji se u kavezu bori posljednjih devet mjeseci, kako nadvladava 8-godišnjeg dječaka, čiji otac je želio zadržati sinov i svoj identitet u tajnosti. Nakon završetka jedne od 10-minutnih rundi, 8-godišnji 'gubitnik' u suzama čeka liječnika da provjeri može li se nastaviti boriti.

Dužnosnici socijalne službe i Udruge liječnika sinoć su istaknuli kako nedostatak pravilne zaštite , pogotovo za glavu, može dovesti do teških ozljeda mozga ili čak smrti te su pozvali da se ovakva 'poremećena aktivnost' zabrani.

- To je poremećeno i sramotno i vlasti bi trebale ovako nešto zabraniti. Ne mogu vjerovati da roditelji dopuštaju da im se djeca bave tom barbarskom aktivnošću - rekla je Rosie Carter iz Humanitarne udruge Safechide (Sigurno dijete).

Glasnogovornik britanske Udruge liječnika je izjavio kako se boksački i mečevi u kavezu često brane na temelju činjenice da 'kroz njih dijete nauči kontrolirati svoju agresivnost pomoću discipline.

- Međutim, Udruga vjeruje kako postoje brojni drugi sportovi koji djecu uče disciplini, no ne uzrokuju ozljede mozga - rekao je glasnogovornik.

Snimke su nastale u klubu Greenlands Labour Club u Prestonu, a borbe je organizirao profesionalni 28-godišnji borac u kavezu Steven Nightingale. Događaju se svakog mjeseca.

- Natjecatelji koji počnu rano s ovim sportom kasnije postanu vrlo uspješni - rekao je Nightingale te dodao da borbe postaju sve popularnije među djecom.

Roditelji natjecatelja brane se izjavama da u kavezu niti jedan od malih boraca nije u opasnosti te tvrde da je sport vrlo siguran.

- Da se ne bori u kavezu vjerojatno bi kamenjem gađao autobuse. Ovako se uči poštovanju i disciplini - zaključio je Nick Hartley, 33-godišnji Kianov otac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:42