USPJEŠAN LET

FOTO Snježna oluja nije omela prvo lansiranje od gašenja programa Space Shuttle: Sojuz prema ISS-u ponio dva Rusa i Amerikanca

Današnje je lansiranje prošlo bez ikakvih poteškoća unatoč vrlo hladnom vremenu i jakom padanju snijega
 AFP

BAJKONUR - Dvojica ruskih kozmonauta Anatolij Ivašin i Anton Škaplerov u pratnji američkog kolege Daniela Burbanka jutros su krenuli prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) nakon uspješnog lansiranja ruskog svemirskog broda Sajuz s kozmodroma u Bajkonuru, objavila je ruska kontrola leta.

Lansiranje se trebalo dogoditi još u rujnu, no odgođeno je zbog kvara na ruskom bespilotnom teretnom brodu Progress, koji je prema ISS-u nosio zalihe, zbog čega se letjelica raspala u orbiti. To je bila najveća ruska svemirska nesreća u posljednjih nekoliko desetljeća.

Današnje je lansiranje prošlo bez ikakvih poteškoća unatoč vrlo hladnom vremenu i jakom padanju snijega.

Ivašin, Škaplerov i Burbank na ISS bi trebali stići kroz dva dana gdje će se pridružiti još trojici astronauta koji se već nalaze na Postaji.

Ovo je lansiranje posebno i po tome što je prvo otkako je NASA u srpnju okončala 30-godišnji program raketoplana . Nakon što je Space Shuttle Atlantis završio svoju posljednju misiju američka je NASA postala ovisna o ruskom Sojuzu te će Rusima plaćati 350 milijuna dolara na godinu za prijevoz svojih astronauta na ISS i natrag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:55