NEPROCIJENJIVA BAŠTINA

FOTO: ŠTO ĆE SVE SVIJET IZGUBITI AKO ISIS UNIŠTI PALMIRU? Zauzeli su 'biser pustinje' star 2000 godina

Islamska država (IS) zauzela je u četvrtak u potpunosti antički grad Palmiru u sirijskoj pustinji te sad ta ekstremistička skupina kontrolira polovicu sirijskog teritorija, po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava (SOHR), no zasad nema dojava o razaranju antičkog kulturnog blaga koje je na popisu svjetske kulturne baštine.

SOHR i aktivisti potvrdili su da su se postrojbe sirijskog režima povukle sa svih svojih položaja u Palmiri i na njezinoj periferiji, posebno iz obavještajnog glavnog stožera, vojne zračne luke i zatvora u koji su džihadisti IS-a ušli tijekom noći.

Palmira je upisana na popis svjetske baštine UN-ove agencije za znanost, obrazovanje i kulturu (UNESCO) koja je u srijedu pozvala na trenutačni prekid sukoba u Palmiri u Siriji apelirajući na međunarodnu zajednicu da učini sve što može kako bi se zaštitilo stanovništvo i sačuvala ta jedinstvena kulturna baština.

"Važno je da sve strane poštuju međunarodne obveze kako bi se u sukobu zaštitilo kulturnu baštinu, izbjegavajući izravno gađanje, kao i korištenje u vojne svrhe", poručila je glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.

Sirijske provladine milicije evakuirale su u srijedu stanovnike Palmire nakon što su u grad ušli borci Islamske države, objavila je sirijska televizija.

Ravnatelj zavoda za sirijsko antičko blago rekao je da su stotine kipova uklonjene kako bi se zaštitile od razaranja, no strahuje za gradski muzej i velike spomenike.

Antički grad Palmira leži na jugozapadnom rubu modernoga grada koji se zove i Tadmur.

Palmira, nazivana i 'biserom pustinje', preživjela je 2000 godina nasrtaja i invazija, no je li sada konačno došao kraj?

Nedaleko grada nalaze se nalazišta nafte i plina, osvajanje tih nalazišta bi ISIS-u osiguralo dugotrajnan izvor prihoda. Ujedno, Palmira ima i zračnu luku, jednu od nekoliko njih koje su još uvijek pod kontrolom Assada. Nalazi se i na važnom prometnom čvorištu.

Povijesni grad se nalazio na ruti karavana na raskršću nekoliko civilizacija a u njegovim hramovima iz prvog i drugog stoljeća i u kolonadama ulica su smješteni nizovi starih i predivno ukrašenih grobnica.

Još od prošlog rujna ISIS sustavno uništava značajna arheološka nalazišta. Čini se da je jedan od razloga njihov očajnički pokušaj da svijetu pokažu kako su ekstremno netolerantna i opasna skupina koja ne preza ni pred čim.

Za njih, kažu, ove veličanstvene građevine i nalazišta ne predstavljaju prikaz ljudskog genija i umjetnosti, već samo 'uvredu bogu'.

Svjetska baština koju bi mogli izgubiti zbog ISIS-a

1. Hram Baal Shamina

2. Velike kolonade Palmire

3. Decumanus

4. Kazalište u Palmiri

5. Hadrijanov slavoluk

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:51