SVE SE SMRZNULO

FOTO: ŠTO JE ZAPRAVO POLARNI VRTLOG KOJI JE ZALEDIO POLA AMERIKE Smrtonosna oluja nastala je u velikom kovitlacu nad Sjevernim polom...

 
Prizor iz Chicaga
 REUTERS

Gradovi diljem američkog Srednjeg istoka u srijedu su doslovce zamrli dok regiju pogađa val polarne hladnoće poznat kao polarni vrtlog, prenose agencije.

Najmanje šestero ljudi umrlo je u nekoliko saveznih država od posljedica arktičkog nevremena.

U Chicagu i Sjevernoj Dakoti temperature su pale na -30, odnosno -37 Celzijevih stupnjeva.

Ekstremno niske temperature ohladit će 250 milijuna Amerikanaca, a njih 90 milijuna iskusit će smrzavicu od -17 stupnjeva i nižu.

U srijedu će snijeg padati na širokom području od Velikih jezera do Nove Engleske, do 60 centimetara u Wisconsinu.

Izvanredno stanje uvedeno je u Wisconsinu, Michiganu i Illinoisu, pa čak i u južnim državama duboko u unutrašnjosti, Alabami i Mississippiju.

Uzrok je kovitlac arktičkog zraka koji se odvojio od polarnog vrtloga koji inače kruži iznad Sjevernog pola.

"Ovo bi moglo oboriti povijesne rekorde", rekao je Ricky Castro iz meteorološke službe Illinoisa.

Diljem Srednjeg zapada zabilježeno je nekoliko smrtnih slučajeva, uključujući muškarca kojeg je zatrpao snijeg u Chicagu i jednoga koji se smrzao u garaži u Milwaukeeju. Pred svojim je domom zbog pothlađenosti umro 82-godišnjak iz Pekina, Illinois, izvijestio je NBC.

The city skyline is seen from the North Avenue Beach at Lake Michigan, as bitter cold phenomenon called the polar vortex has descended on much of the central and eastern United States, in Chicago, Illinois, U.S., January 29, 2019.  REUTERS/Pinar Istek
REUTERS
Pogled na Chicago s obale jezera Michigan

Led i snijeg na cestama uzrokovali su teške prometne nesreće, a u pogođenim saveznim državama zatvorene su stotine škola.

Otkazano je najmanje 1300 letova, većinom u zračnim lukama O'Hare i Midway u Chicagu, objavio je portal FlightAware.com.

Nacionalna željeznica Amtrak otkazala je sve vlakove iz i prema trećem po veličini američkom gradu koji je hladniji od dijelova Antarktike.

FOTOGALERIJA: Polarna hladnoća u SAD-u

U nekim dijelovima deset saveznih država, od Velike nizine do Srednjeg zapada, američka pošta obustavila je sve usluge.

Zbog vjetra je osjet hladnoće još veći - u Chicagu -45 stupnjeva, a u Grand Forks u Sjevernoj Dakoti rekordna -54 Celzijevih stupnja.

Nacionalni meteoroški zavod upozorava jer smrzavanje na tako ekstremno niskim temperaturama može nastupiti nakon samo deset minuta.

Što je polarni vrtlog?

Polarni vrtlog, koji je prouzročio nevolje u mnogim dijelovima SAD-a, poznat je pod tim nazivom od 2014. godine, kad su ga mediji prvi put počeli koristiti.

Polarni vrtlog ovoga puta razdvojio se u dva kovitlaca ledenog zraka, pri čemu se jedan zadržao iznad Sjeverne Amerike, a drugi iznad euroazijskog tla. Vrtlog se razdvaja u slučaju iznenadnog stratosferskog zatopljenja, pojasnila je za Guardian znanstvenica Jennifer Francis.

Istraživanja ukazuju na nedavna povećanja broja slučajeva polarnog vrtloga na gusto naseljenim područjima. Mnogi znanstvenici tvrde da utjecaj na to ima globalno zagrijavanje. Naglo smanjivanje leda na Arktiku omogućava da ocean upija ljetnu vrućinu, koja se oslobađa u atmosferu tijekom zime, te se tako raspiruju vjetrovi koji mogu poremetiti polarni vrtlog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 00:59