POVIJESNI TRENUCI

FOTO: STRAH I OČAJ NA LICIMA AMERIČKIH MOĆNIKA Dosad neobjavljene slike trenutaka nakon napada 11. rujna

Američki nacionalni arhiv objavio je više od 350 dosad neviđenih fotografija snimljenih 11. rujna 2001. godine u satima nakon terorističkih napada na New York i Washington, koji su označili prekretnicu globalnih razmjera.

Snimke prikazuju najviše dužnosnike SAD-a - od predsjednika Georgea W. Busha i njegova potpredsjednika Dicka Cheneyja preko savjetnice za nacionalnu sigurnost Condoleezze Rice i državnog tajnika Colina Powella do šefa CIA-e Georgea Teneta.

Na njihovim se licima izmjenjuju strah, zabrinutost, bijes pa i očaj. Na velikoj se većini fotografija vidi napetost koja je vladala u prostorijama u kojima su snimane. Dio ih je zabilježen u operativnom centru za hitne situacije, smještenom u podzemnom bunkeru ispod Bijele kuće, dio ih je snimljen u helikopteru kojim su prema Camp Davidu letjeli Cheney i supruga.

FOTOGALERIJA: Dosad neobjavljene fotografije 11. rujna

Neke su slike snimljene u samom Cheneyjevom uredu, u kojem on sjedi s ispruženim nogama koje drži na stolu i gleda najnovije televizijske vijesti o napadima na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra i Pentagon.

Sve su fotografije objavljene na temelju zahtjeva jednog dokumentarista koji se pozvao na odredbe američkog zakona o pravu na pristup informacijama.

U napadima 11. rujna poginulo je gotovo tri tisuće ljudi, ranjeno ih je više od šest tisuća, a već u listopadu iste godine Amerika je sa saveznicima krenula u rat u Afganistanu, kojim su tada vladali talibani. Oni su pružili utočište lideru al-Qaide Osami bin Ladenu, kojega su Amerikanci prokazali kao inspiratora i organizatora terorističkih napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 19:02