NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA

FOTO: STRAHOVITA EKSPLOZIJA 25 osoba poginulo, stotinjak ranjenih

Vjeruje se da su deseci radnika Pemex ostali zarobljeni u zgradi, a spasitelji se boje da bi broj poginulih mogao porasti.
 AFP

Najmanje 25 osoba je poginulo, a više od stotinu je ozlijeđeno u snažnoj eksploziji koja je u četvrtak zatresla sjedište državne naftne kompanije Pemex u meksičkom glavnom gradu Ciudad de Mexicu, a zasad nema nikakvih indicija da bi mogla biti riječ o terorističkom napadu, javile su u petak agencije.

Eksplozija je teško oštetila prizemlje i niže katove 214-metarskog nebodera u poslovnom središtu Ciudad de Mexica, a vjeruje se da je više od stotinu osoba ostalo zarobljeno u višim katovima zgrade. Neboder, koji ima više od 50 katova, okružili su policija, vatrogasci i ambulantna kola. Na televizijskim snimkama vide se krhotine koje su prekrile obližnje prometnice, te razbijeni prozori na nižim katovima.

Neimenovani vladini dužnosnici rekli su da prvi tragovi ukazuju da je eksplodirala plinska kotlovnica u manjoj zgradi pokraj Pemexova nebodera, ali točan uzrok eksplozije tek treba utvrditi, prenosi Reuters.

Meksički ministar unutarnjih poslova Miguel Angel Osorio Chong rekao je da je eksplozija usmrtila najmanje 25 i ozlijedila više od stotinu osoba, a broj žrtava mogao bi još porasti.

Spasilačke službe pokrenule su potragu za nestalima i pokušavaju doći do zaposlenika Pemexa zarobljenih u zgradi. Najmanje jedna osoba je spašena, rekao je Osorio Chong.

Jedan od djelatnika hitne pomoći kazao je da bi se još više od stotinu osoba moglo nalaziti na višim katovima.

"Zgrada se zatresla, ostali smo bez struje i odjednom su posvuda bile ruševine. Kolege su nam pomogle da pobjegnemo iz zgrade van", izjavio je jedan očevidac Cristian Obele Meksičkoj televiziji.

Pemexu se u prošlosti dogodilo više smrtonosnih incidenata, najveći 1984. kada je u eksploziji u postrojenju za prirodni plin na rubnom području glavnog grada poginulo 300 ljudi. Osam godina poslije, oko 200 osoba je poginulo a čak 1500 ozlijeđeno u seriji podzemnih eksplozija plina u Guadalajari, drugom po veličini meksičkom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:04