POZVALI AMBASADORA

FOTO: ŠVEĐANI POBJESNILI NA RUSE 'Pa pogledajte što nam je napravio pilot njihova borbenog aviona, ovo je bilo na rubu sudara, nedopustivo!'

 
Suhoj Su-27 leti pokraj švedskog aviona
 Försvarsmakten

Iz Švedske su u ponedjeljak poručili kako su pozvali ruskog ambasadora Viktora Tatarinceva u znak protesta zbog nedavnog bliskog susreta u kojem su sudjelovali švedski izvidni i ruski borbeni zrakoplov.

Švedska je vojska u petak rekla kako je ruski SU-27 prošao na manje od 20 metara od izvidnog zrakoplova koji se nalazio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora.

Ambasador Tatarincev sastao se s čelnikom odjela za europsku sigurnost švedskog ministarstva vanjskih poslova, Juliusom Liljestromom.

Liljestrom je prenio mišljenje Švedske koja tvrdi kako su se "ruski piloti ponijeli bezobzirno i neprofesionalno čime su ugrozili sigurnost leta te, u najgorem slučaju, mogli izazvati ozbiljnu zračnu nesreću", rekao je glasnogovornik ministarstva za Dpa.

Švedska smatra kako je izvidni zrakoplov imao pravo letjeti u tom području, dodao je glasnogovornik. Ministar obrane Peter Hultqvist prošlog je tjedna također kritizirao poteze ruskih pilota u razgovoru za švedski SVT.

Švedska vojska objavila je i fotografiju incidenta koji se dogodio prošlog utorka.

Švedska nije članica NATO-a, ali od 1994. surađuje sa Savezom unutar okvira programa Partnerstvo za mir te je sudjelovala u operacijama NATO-a u Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:26