ZABORAVLJENA TRADICIJA

FOTO Sveto mjesto muslimana postaje poput Las Vegasa: Kuća Muhamedove žene pretvorena u javni WC

Rušenje prijeti i Muhamedovoj rodnoj kući u kojoj je knjižnica, a za vahabite čuvanje tih mjesta značilo bi put u idolopoklonstvo

Kuća Muhamedove žene u Meki već je pretvorena u WC za hodočasnike, a njegova rodna kuća mogla bi također biti uništena tijekom adaptacije Velike džamije, najsvetijeg islamskog mjesta. Prema nekim procjenama, u posljednjih 20 godina u Meki je uništeno 95 posto povijesnih građevina.

Što je s piramidama

- Nikad ne bismo dopustili nekome da uništi piramide, zašto onda dopuštamo da nestane povijest islama - pita se dr. Irfan al-Alavi, direktor Fondacije za istraživanje islamske ostavštine, koji se nada da će druge muslimanske zemlje zaustaviti rušenje.

Londonski Independent objavio je nevjerojatne fotografije na kojima sićušnu Ćabu, kamenu kocku prema kojoj se muslimani okreću kada se mole, okružuju neboderi, pa čak i nešto što nalikuje na Big Ben, samo šest puta viši - kompleks luksuznih hotela visok 601 metar, zbog čije je gradnje srušena cijela jedna planina i kula iz Otomanskog Carstva koja je bila na njoj.

‘Igralište za bogataše’

U posljednjih deset godina Meka se posve preobrazila jer je saudijska monarhija želi pretvoriti u moderan grad s čeličnim i staklenim neboderima . No stanovnici, koji svoj grad već posprdno uspoređuju s Las Vegasom, tvrde da je središte grada pretvoreno u “igralište za bogataše”, sa šoping-centrima i skupim hotelima.

Uništavanju pridonosi i vahabizam, službena vjera Saudijske Arabije, u kojoj se smatra da čuvanje povijesnih lokacija i hramova ohrabruje idolopoklonstvo te da ih je zato bolje uništiti. Kada su vahabiti i klan al-Saud 20-ih godina došli u Meku, prvo su uništili grobove mnogo važnih ljudi iz islamske povijesti, a zatim i kupolu na vrhu kuće u kojoj je rođen Muhamed. Potom je kuća godinama korištena kao staja dok se građani Meke nisu uspjeli izboriti da se pretvori u knjižnicu. Arheolozi nikad nisu dobili priliku da je istraže, a sada se boje da bi mogla biti uništena kao i kuća njegove prve žene Hatidže, 15 godina starije udovice s kojom se Muhamed oženio kada mu je bilo 25 godina.

Prijeteća džamija

Prorokovoj kući i drugim povijesnim artefaktima sada prijeti i planirano proširenje Velike džamije, vrijedno oko milijardu dolara. Riječ je o najsvetijem islamskom mjestu u sklopu kojega je i Ćaba. Proširena zgrada trebala bi se prostirati na 400.000 četvornih metara i moći primiti 1,2 milijuna hodočasnika koliko ih svake godine dođe na hadž. Kada bude dovršena, bit će to najveća vjerska građevina na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 00:17