POČAST ŽRTVAMA

FOTO Svijet se sjeća 11. rujna: U New Yorku održana veličanstvena memorijalna ceremonija

17:44 NOVO >> Predsjednik SAD-a Barack Obama impresioniran je memorijalnom ceremonijom u New Yorku. Posebno je bio potresen u trenucima u kojim a se se čitala imena svih poginulih.

16:35 Čitanje imena poginulih povremeno se prekida nastupima glazbenika. Paul Simon otpjevao je Sound of Silence.

16:14 >> Zazvonilo je zvono označavajući trenutak kada se srušio južnog tornja WTC-a. Potresni trenuci ujedinjuju nepoznate ljude koji se grle i plaču.

15:38 Zvono se tri puta oglasilo kako bi označilo pad aviona na Pentagon

POGLEDAJTE PRIZORE SA KOMEMORACIJE U NEW YORKU

15:04 - Druga minuta šutnje za udar drugog aviona u WTC. Počelo je čitanje imena poginulih. George Bush je pročitao pismo koje je Abraham Lincoln poslao majci koja je izgubila petero sinova u ratu.

14:52 - Obama je pročitao Psalam 46 iz Biblije. Počelo je čitanje imena poginulih.

14:48 - Predsjednik Obama stoje iza neprobojnog stakla, a gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg je najavio prvu minutu šutnje u 8:46 po lokalnom vremenu, točno u vrijeme udara prvog aviona. Vjeruje se kako će čitanje imena poginulih potrajati satima, a čitat će ih i Obama.

14:07 - Predsjednik SAD-a Barack Obama i Prva dama s bivšim predsjednikom George Bushom sa suprugom na početku komemoracije su stali pored bazena gdje su u bronci upisana imena poginulih. Bazeni označavaju temelje originalnih Njujorških blizanaca koji su potpuno razoreni u napadu. Imena 2753 poginulih će se pročitati, a minuta šutnje će se održati u trenutku udara aviona u WTC. Minute šutnje će biti održane i u vrijeme pada tornjeva te u vrijeme udara na Pentagon i Shanksville.

Sjedinjene Američke Države danas obilježavaju desetu godišnjicu napada na New York i Washington u kojima je poginulo 3000 ljudi iz svih krajeva svijeta.

Osim u domovini Amerikanci diljem svijeta obilježavaju tužnu obljetnicu, a posebno u vojnim bazama, koje su na Bliskom istoku postale metom napada Taliaban, onih istih terorista koji su odnijeli toliko života.

Američki predsjednik Barack Obama posjetio je sa suprugom groblje Arlington kod Washingtona, a bivši predsjednik George W. Bush nacionalni park Shanksville u Pennsylvaniji gdje je održana komemoracija za žrtve leta 93 koji samo žrtvovanjem posade i putnika nije ispunio svoju paklenu zadaću. Bush je također posjetio i Pentagon, koji je također bio žrtva napada.

Bivši predsjednik Bill Clinton se zahvalio Bushu i Obami što 'nisu dopustili novi napad'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:37