BURNI PROSVJEDI

FOTO: UHIĆENA EMILY RATAJKOWSKI! Amerika do sada nikada nije svjedočila ovakvim scenama, osim manekenke u 'marici' završila i glumica Amy Schumer

 
Amy Schumer, Emily Ratajkowski
 Amy Schumer, Emily Ratajkowski / INSTAGRAM

Više od 300 prosvjednika, među kojima su se našle i američka glumica Amy Schumer te američka manekenka Emily Ratajkowski, uhićeno je ispred sjedišta oba doba američkog parlamenta u Washingtonu dok su apelirali na senatore da odbiju imenovati suca Bretta Kavanaugha na Vrhovni sud, piše The Guardian.

Prosvjednici su dan prije planiranog glasanja o kandidaturi suca Kavanaugha skandirali, nosili transparente i na koncu masovno sjeli u jednoj od zgrada Senata. Kavanaughove šanse za imenovanje su značajno porasle u četvrtak kada su senatori iz redova Republikanske stranke Jeff Flake i Susan Collins rekli da su zadovoljni FBI-jevom istragom optužbi da je Kavanaugh seksualno zlostavljao najmanje jednu ženu.

View this post on Instagram

This today, then #ERA

A post shared by @ amyschumer on

Kavanaugh je nakon svog naveliko kritiziranog pojavljivanja pred senatskim odborom za pravosuđe u kojem je tvrdio da je su optužbe sveučilišne profesorice Christine Blasey Ford dio "osvete Demokrata za poraz Hillary Clinton na predsjedničkim izborima" objavio članak u The Wall Street Journalu u kojem je priznao da je tijekom ispitivanja bio možda malo "preemotivan".

Amerika do sada nikada nije svjedočila scenama kakve su se mogle vidjeti u Washingtonu u četvrtak. Tisuće se prosvjednika okupilo ispred sudnice u kojoj Kavanaugh obnaša dužnost federalnog suca te su zajedno otišli od sudnice do zgrade Vrhovnog suda. "Vjerujemo doktorici Christini Blasey Ford", skandirali su prosvjednici u znak potpore profesorici koja je optužila Kavanaugha za seksualno zlostavljanje dok su oboje bili tinejdžeri.

"Vrijeme je da se čuje žene", rekla je Karen Bralove, učenica koja je pohađala istu školu kao i Ford. "Ne znam hoće li potvrditi Brettovu nominaciju, ali žene i preživjeli neće više šutjeti."

Comedian Amy Schumer stands in line along with hundreds of others protestors against the confirmation of Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh in the Hart Senate Office Building in Washington, D.C., October 4, 2018.     Photo /UPI, Image: 389850463, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI
Amy Schumer i Emily Ratajkowski u koloni prosvjednika
Comedian Amy Schumer stands in line after being detained along with hundreds of other protestors against the confirmation of Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh in the Hart Senate Office Building in Washington, D.C., October 4, 2018.     Photo /UPI, Image: 389854491, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, UPI
Profimedia, UPI
Amy Schumer i Emily Ratajkowski u koloni prosvjednika

Dok su prosvjednici putem transparenata tvrdili da "Kavanaugh laže", senatori su u prostorijama parlamenta iščitavali dokumente koji su nastali FBI-jevom istragom protiv Kavanaugha. Nakon što su proučili izvještaj, neki su se senatori obratili prosvjednicima. Demokratska senatorica iz Sjeverne Dakote Heidi Heitkamp rekla je da će glasati protiv Kavanaugha dok je demokratski senator iz Zapadne Virdžinije Joe Manchin rekao da još uvijek ne zna kako će glasati.

Prosvjednici su u četvrtak u kasnim popodnevnim satima ušli u atrij zgrade Hart koja pripada senatskom kompleksu te su tamo skandirali, širili transparente i sjedili na podu. Policija je rekla da je tijekom prosvjeda uhitila 302 osobe, među kojima su bile i glumica Amy Schumer, jedna od aktivnijih članica pokreta Time's Up i daljnji rod vođe demokratske manjine u Senatu Chucka Schumera te manekenka Emily Ratajkowski.

"Danas sam uhićena jer sam prosvjedovala protiv imenovanje Bretta Kavanaugha na Vrhovni sud, muškarca kojeg je više žena optužilo za seksualno napastovanje", napisala je Ratajkowski na Twitteru. "Muškarci koji ženama nanose bol ne mogu biti imenovani na moćne pozicije."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:23