ELIZABETA II

FOTO: UMJESTO CEREMONIJE U LONDONU GLEDALA PARADU U DVORCU Britanska kraljica službeno proslavila 94. rođendan u palači Windsor

 
kraljica Elizabeta II.
 AFP

Britanska kraljica Elizabeta II. u subotu je službeno proslavila 94. rođendan gledajući paradu i vojni glazbeni sastav u kraljevskom dvorcu Windsor, umjesto ceremonije u središnjem Londonu.

Kraljica i njezin suprug princ Filip, s kojim je u braku 72 godine, napustili su London u travnju radi mjera opreza zbog pandemije koronavirusa.

Britain's Queen Elizabeth II attends a ceremony to mark her official birthday at Windsor Castle in Windsor, southeast England on June 13, 2020, as Britain's Queen Elizabeth II celebrates her 94th birthday this year. (Photo by Paul EDWARDS / POOL / AFP)
AFP
kraljica Elizabeta II.

Obilježavanje rođendana organizirano je u dvorcu zbog koronavirusa, umjesto tradicionalne ceremonije "Trooping the Colour" koja se svake godine održava u blizini Buckinghamske palače.

Filip je u srijedu napunio 99 godina, a u subotu nije sudjelovao na svečanosti koju je uživo prenosio BBC.

Kraljica je rođena u travnju 1926., a na prijestolju je od 1952., kad je imala 25 godina.

Godine 2015. prestigla je šest desetljeća dug mandat kraljice Viktorije koja je vladala od 1837. do 1901.

Kraljica na svoj stvarni rođendan 21. travnja održava privatne ceremonije, a potom se taj dan obilježava i službeno, većinom u drugu subotu u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:37