ZAPELI U BLATU

FOTO: UŽAS NA GRANICI GRČKE I MAKEDONIJE Roditelji bebe kupaju u blatnim lokvama, šire se bolesti, nekolicina štrajka glađu; OTVARAJU SE NOVE RUTE?

 Foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Šokantni i pretužni prizori stižu s grčko-makedonske granice gdje je nekoliko tisuća migranata zapelo s obzirom da je zatvorena balkanska izbjeglička ruta, prenosi Daily Mail.

Kiša neprestano pada i improvizirani kamp je prekriven blatom. Uvjeti su užasni, hladno je, nema dovoljno hrane ni vode, prijete bolesti. S grčke strane natiskalo se oko 14.000 migranata. Oko 2.000 novih stiže svakoga dana, a tek manji dio njih odlazi dalje.

Jedan od izbjeglica iz Sirije, Yousif Shikmous, želi svoju obitelj dovesti do Njemačke. U izbjegličkom kampu na grčko-makedonskoj granici upravo mu se rodio sin. Nazvao ga je Merkkel. Yousif i njegova obitelj sad su ovdje zapeli i ne znaju kad će moći nastaviti put.

Ovaj tjedan zemlje na tzv. balkanskoj ruti zatvorile su granice. Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija zabranile su prolaz.

'Želimo da otvore granicu da možemo proći', kaže Yousif. Dok se stanje u kampu rapidno pogoršava, humanitarne organizacije pokušavaju barem malo pomoći dijeleći toplu juhu i odjeću promrzlim ljudima.

U utorak su Turska i EU postigle dogovor da se pusti nekoliko tisuća ljudi u Tursku, dok će zauzvrat EU primiti isti broj sirijskih izbjeglica koje su već otprije smještene u Turskoj. Na ovaj način želi se spriječiti ljude da poduzimaju opasno putovanje morskim putem.

Međutim, čini se da se izbjeglice baš i ne mire činjenicom. Više desetaka osoba prosvjedovalo je u subotu u Idomeniju, gdje je blokirano više od 14.000 migranata, zahtijevajući otvaranje granice s Makedonijom, među kojima je i sirijski izbjeglica koji je počeo štrajk glađu. Oko 200 izbjeglica, posebno Sirijaca i Iračana s djecom, sjelo je na pogranični kolosijek uzvikujući "Otvorite granicu".

Takva vrsta prosvjeda ponavlja se u Idomeniju gdje je granica između Grčke i Makedonije zatvorena već tjedan dana.

Među njima je 44-godišnji Sirijac Nazim Serhan, koji je u subotu počeo štrajk glađu ispred šatora u Idomeniju. Putuje sa svoje troje djece i želi se pridružiti supruzi, oboljeloj od raka, i četvrtom djetetu koji su u Njemačkoj.

"Želim je vidjeti, makar na jedan dan", rekao je on medijima.

Neki su odlučili krenuti i drugim putem.

Tanjug piše da je grupa od 162 Sirijca stigla nadomak grčko-albanske granice. Izbjeglice su sinoć iz grčke luke Pirej stigle do sela Konica, koje se nalazi na oko 12 kilometara od granice s Albanijom. Prema navodima medija, izbjeglicama su u pomoć pritekle lokalne vlasti, seljani i predstavnici Crvenog križa tako što su im osigurali sklonište, hranu, odjeću i deke.

Također, sve je više onih koji su na put do Njemačke krenuli preko Bugarske, Rumunjske, Ukrajine i Poljske...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:15