RAPA NUI

FOTO: VELIKO OGORČENJE I BIJES NA USKRŠNJEM OTOKU Vozač se kamionetom zaletio u jedan od čuvenih svetih kipova i u potpunosti ga razbio

 
 AFP, Facebook

Načelnik Uskršnjeg otoka (Rapa Nui) pozvao je na uvođenje ograničenja u prometu motornim vozilima u okolici arheoloških lokaliteta nakon što se kamionet zaletio u jedan od poznatih kamenih kipova i izazvao ogromnu štetu, piše The Guardian.

Čileanac koji živi na ovom polinezijskom otoku (koji administrativno pripada Čileu) je uhićen nakon ovog incidenta u nedjelju, a optužen je da je oštetio nacionalni spomenik, pišu novine El Mercurio de Valparaíso. Postolje na kojem je stajala statua je također oštećeno.

Na otoku se nalazi oko 1.000 kipova koje nazivaju moai, a lokalno stanovništvo ih zove Rapa Nui.

Stanovnici otoka vjeruju da moai u sebi nose duhove predaka, pa ih se doživljava kao živa utjelovljenja njihovih preminulih rođaka.

Camilo Rapu, predsjednik lokalne zajednice Ma’u Henua koja brine o kipovima, kazao je da je incident s kamionetom možda bio namjeran.

Facebook

- Kao što ljudi znaju, moai su sveti kipovi koji posjeduju religijsku vrijednost za ljude s Rapa Nuija, kazao je. - Nešto poput ovog nije samo užasavajuće, to je uvreda za živu kulturu koja se zadnjih nekoliko godina bori da povrati svoje povijesno i arheološko naslijeđe.

Načelnik Uskršnjeg otoka Pedro Edmunds Paoa je za El Mercurio kazao da je do zalijetanja vozila u kip došlo zbog zakazivanja kočnica. Kazao je da je incident pokazao da je potrebna jača kontrola prometa.

Ranije je kazao za novine: - Svi se slažu oko ograničavanja prometa motornih vozila na svetim mjestima, ali mi kao vijeće smo govorili o opasnosti i dobro znamo što porast broja turista i stanovnika može donijeti.

Kazao je da je populacija otoka porasla s 8.000 na 12.000 od 2012. i dodao da na otok pristiže oko 12.000 turista mjesečno. - Nisu nas slušali i ovo je rezultat, kazao je načelnik.

Prošlog lipnja stručnjaci Britanskog muzeja su doputovali na Uskršnji otok kako bi razgovarali o tome kako očuvati kipove.

Do posjeta je došlo nakon što su vlasti otoka i čileanska vlada poslali delegaciju u London u studenom 2018. sa zahtjevom da se na otok vrati Hoa Hakananai, preko 2 metra visoka statua od bazalta koja se nalazi u Britanskom muzeju. Nju su s otoka odnijeli britanski mornari prije 150 godina.

Iz muzeja su kazali da su uvijek spremni da u obzir uzmu 'zahtjeve za posudbu'. Edmunds je sugerirao da Hoa Hakananai predstavlja 'ambasadora' Uskršnjih otoka pa bi ga Britanija željela zadržati u zamjenu za novac kojim se osigurava održavanje drugih kipova na otoku, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:45