SKROMNI PAPA FRANJO

FOTO, VIDEO: 'AKO NE SLIJEDI KRISTA, CRKVA JE TEK SAMILOSNA NEVLADINA ORGANIZACIJA!' Poručio je papa Franjo s prve mise

NOVO 17:00 Papa Franjo drži prvu misu u svom pontifikatu. Danas slavi misu samo s kardinalima elektorima. Propovijed je na talijanskom i izgovara je spontano. Ona je zatvorena za javnost, ali je prenose televizijske kamere.

Novi papa Franjo pozvao je na čišćenje Crkve i na poslušnost Kristu, rekavši da je Crkva "tek nevladina organizacija" ako ne naviješta Isusa i ne želi nositi njegov križ.

- Crkva je tek samilosna nevladina organizacija ako ne naviješta Isusa, rekao je.

- Možemo se u životu kretati putevima kojima želimo i koliko god dugo želimo, ali bez Isusa Krista nećemo stići nigdje, poručio je papa.

U svojoj desetominutnoj, nepripremljenoj homiliji, 76-godišnji Papa je također pozvao kardinale, biskupe i svećenike da "idu putem vjere te da produbljuju i naviještaju" svoju vjeru.

- Naš život je jedan put i kada se zaustavimo stvari ne idu. Uvijek moramo hodati u Gospodinovoj nazočnosti i u Njegovu svjetlu, uvijek nastojeći živjeti besprijekorno, rekao je.

- Znate li što se događa kada svoj život ne gradimo na stijeni? Znate li? Ista stvar koja se događa djeci kada grade kule od pijeska na plaži. Odjednom dođe val i sve sruši. Sve u našoj vjeri svodi se na to, na Krista, dio je propovijedi pape kardinalima s oltara Sikstinske kapele.

- Nakon ovih dana milosti nadam se da ćemo imati hrabrosti hodati u prisutnosti Gospodina, hrabro s križem Gospodina i obnoviti svoju Crkvu. Hodajte s Gospodinom jer je on svjetlo, gradite i ispovijedajte se, osnovna je poruka papine propovijedi. Pozvao je kardnale da 'grade Crkvu na krvi Kristovoj'.

'Kada hodamo bez križa, kada gradimo bez križa i kada se ispovjedamo bez križa, mi nismo sljedbenici Kristovi. Mi smo zemaljski. Moramo shvatiti da smo svi mi samo sljedbenici našeg Gospodina', poručio je papa.

Nakon propovijedi papa Franjo s kardinalima je molio za papu u miru Benediktom XVI., a nakon toga i za svjetske čelnike, da ne zlorabe svoju moć i ovlasti. Molilu su Boga i za utjehu u patnji i jačanje vjere.

U javnost je procurilo još novosti oko Papinih prvih nekoliko sati na čelu Katoličke crkve, ali i par detalja s jučerašnje ceremonije.

Naime, novoizabrani papa Franjo u srijedu se zamalo posvađao s monsignorom Guidom Marinijem, voditeljem liturgijskih slavlja, nakon što mu je predložio da preko bijele halje odjene crveni plašt od baršuna, a željezni križ zamijeni zlatnim. Franjo je to rezolutno odbio.

FOTO, VIDEO 'TI SI IZ CRKVE MUČENIKA!' Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić otkrio detalje susreta s novim Papom u Sikstinskoj kapeli

- Stavite ga vi. Ja ću zadržati ovaj od željeza koji sam dobio nakon zaređenja - rekao je, a prenosi Il Messaggero .

Zatim, netom nakon objave pontifikata, Franjo je odbio voziti se u službenoj vatikanskoj imuzini, već se pridružio kardinalima u autobusu.

- Idem kući busom jer sam i došao ovdje busom - rekao je Franjo, piše Telegraph .

Također, Franjo je na primanju kardinala odbio sjesti u Svetu Stolicu već je stajao i pozdravio ih jednog po jednog.

Još jedno iznenađenje dogodilo se jutros kad je novoizabrani Papa u crkvu odlučio otići običnim automobilom, i to u vrijeme najvećih prometnih gužvi u Rimu.

FOTO, VIDEO Deset stvari koje morate znati o novom Papi: Navija za argentinski nogometni klub San Lorenzo, voli operu i Dostojevskog, a u mladosti je imao djevojku s kojom je plesao tango!

Možda najveće iznenađenje Franjo je priredio u hotelu za kler i kardinale u Rimu u kojem je odsjeo prošlog tjedna. Naime, Papa je došao po svoje stvari, a po odlasku je na recepciji inzistirao da plati račun. Jutro nakon izbora papa Franjo je zatražio od vozača da ga odveze do hotela Domus Internationalis Paulus VI.

- Htio je uzeti svoje kofere i torbe. Sve je tamo ostavio - kazao je glasnogovornik Vatikana. - Tada je ušao u ured, pozdravio sve i odlučio platiti račun za svoju sobu...jer je tako želio dati dobar primjer ostalim svećenicima i biskupima - dodao je. Glasnogovornik nije kazao o kojoj se svoti radi.

Otac Pawel Rytel-Andrianik kazao je da je bio iznenađen kada je novi papa inzistirao na tome da podmiri račun. - Mislim da se ne treba brinuti oko računa. Ova kuća je dio Crkve, a to je sada njegova Crkva - kazao je.

Prema cjeniku na internetskoj stranici, noćenje s doručkom u tom hotelu stoji oko 60 eura.

Papa se

U tom marijanskom svetištu se molitvom htio zahvaliti Djevici Mariji. No nije želio da ga prate stroge sigurnosne službe.

- Ja sam hodočasnik i želim se kao takav ići pomoliti. Ne trebam stražu - rekao je papa Franjo, javlja Il Messaggero .

Iz Vatikana su danas objavili da papa Franjo ipak neće danas posjetiti svog prethodnika Benedikta XVI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:53