NAPAD U SIRIJI

FOTO, VIDEO: AMERIKANCI OBJAVILI SNIMKU AKCIJE U KOJOJ SU LIKVIDIRALI ŠEFA ISIS-a Pogledajte kako je izgledala operacija elitnih snaga SAD-a

 
 U.S. Department of Defense / via Reuters

Pentagon je u srijedu objavio prve slike napada američkih specijalaca proteklog vikenda na "kalifa" Abu Bakr al-Bagdadija u Siriji, kad se, rečeno je, vođa Islamske države ubio detonirajući prsluk.

Deklasificirani, zrnati, crno-bijeli zračni video snimci iz subotnjeg napada pokazali su kako se američke snage za posebne operacije približavaju Bagdadijevu skloništu i zrakoplove koji pucaju na militante u blizini.

Najdramatičniji video prikazuje ogromni, crni dim koji se uzdiže s tla nakon što su vojne bombe sravnile Bagdadijev kompleks u Siriji.

Mornarički general Kenneth McKenzie, zapovjednik američkog Središnjeg zapovjedništva, koje nadgleda američke snage na Bliskom Istoku, informirajući novinare upozorio je da militantna skupina može pokušati organizirati "napad za odmazdu".

FOTOGALERIJA: Prve snimke napada na 'kalifa' Abu Bakr al-Bagdadija

Uništavanje kompleksa vodilo se idejom da to ne postane mjesto na kojem se odaje počast ili na bilo koji drugi način pamti. McKenzie je rekao da je lokacija nakon napada izgledala poput 'parkirališta s golemim rupama'.

Irački džihadista Bagdadi, koji se proglasio "kalifom" svih muslimana i vođom Islamske države, umro je detonirajući samoubilački prsluk dok je bježao u slijepi tunel kad su ga okružile elitne američke specijalne jedinice. McKenzie je rekao da je Bagdadi sa sobom odveo dvoje djece i da su obojica ubijena, te da su najvjerojatnije mlađi od 12 godina.

A side by side comparison of the compound of Islamic State leader Abu Bakr al-Baghdadi is seen before and after an air strike in the Idlib region of Syria October 26, 2019. Pictures taken October 26, 2019.  U.S. Department of Defense/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
U.S. Department of Defense / via REUTERS

No, istaknuo je da ne može potvrditi eksplicitne opise predsjednika Donalda Trumpa o Bagdadijevim posljednjim trenucima prema kojem je 'cvilio poput psa'.

- Pobjegao je u tunel s dvoje male djece i raznio se dok su njegovi ljudi još bili gore. Sami možete zaključiti o kakvoj se osobi radi. To bi bio činjenični opis onoga što je napravio. Ne mogu potvrditi nikakve druge informacije o njegovim posljednjim trenucima života. Ne znam što je govorio, ne mogu to potvrditi - rekao je McKenzie.

A smoke cloud rises moments after an air strike on the compound of Islamic State leader Abu Bakr al-Baghdadi in the Idlib region of Syria in a still image from video October 26, 2019. Video picture taken October 26, 2019.  U.S. Department of Defense/Handout via REUTERS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
U.S. Department of Defense / via REUTERS

Dodao je da su na lokaciji ubijene i četiri žene sa samoubilačkim prslucima kao i jedan muškarac. Nepoznat broj pripadnika ISIS-a poginuo je na mjestu nakon što je otvorena vatra iz američkih helikoptera, prenosi BBC.

- Učinili smo sve kako bi izbjegli eventualne civilne žrtve i zaštitili djecu koja su se nalazila ondje - istaknuo je i rekao da su civili koje su ulovili pri bijegu, pregledani zbog oružja i eksploziva, kratko zadržani, a potom pušteni. Naglasio je da su prema njima postupali po zakonu, a među civilima je bilo i 11 djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:28