KRVAVI KAOS

FOTO, VIDEO: DOK SU TRUMPOVA KĆER I ZET SLAVILI, U BLIZINI JE TRAJALO KRVOPROLIĆE Jedan od najsmrtonosnijih dana, deseci mrtvih, tisuću ranjenih...

 
 Reuters

JERUZALEM - Izraelski vojnici ubili su u ponedjeljak desetke Palestinaca koji su sudjelovali u masovnim prosvjednima u Pojasu Gaze, dok je SAD u Jeruzalemu otvarao svoje veleposlanstvo u Izraelu.

Otvaranjem veleposlanstva ostvaruje se najspornije vanjskopolitičko obećanje predsjednika Donalda Trumpa, unatoč međunarodnom protivljenju i palestinskom gnjevu.

Uoči i tijekom svečanosti u Jeruzalemu, u Pojasu Gaze su u izraelskoj vatri ubijena najmanje 52 Palestinca, u najnovijem nizu prosvjeda nazvanih "Veliki marš povratka", rekli su bolnički izvori. Riječ je o najsmrtonosnijem danu u izraelsko-palestinskom sukobu od 2014.

Bolnički izvori u Gazi objavili su da je među njima šestoro djece mlađe od 18 godina i da je 2,400 prosvjednika ranjeno, od čega 450 mecima.

"Danas ispunjavamo obećanje dano američkom narodu i dajemo Izraelu isto pravo kao i svim drugim zemljama, pravo da biraju svoju prijestolnicu", rekao je veleposlanik SAD-a David Friedman na početku svečanosti.

Predsjednik Donald Trump je u videoporuci sudionicima rekao da SAD ostaje "potpuno" predan pronalaženju trajnog mirovnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca.

U galeriji su fotografije s mjesta prosvjeda:

"Naša najveća nada jest mir. SAD ostaje potpuno predan pronalaženju trajnog mirovnog dogovora", poručio je Trump visokim američkim i izraelskim dužnosnicima.

Na svečanosti otvaranja veleposlanstva, izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je Trumpu "na hrabrosti da ispuni svoja obećanja".

"Ovo je velik dan. Velik dan za Jeruzalem. Velik dan za državu Izrael. Dan koji će biti upisan u naše nacionalno sjećanje budućih naraštaja", rekao je Netanyahu.

"U Jeruzalemu smo i ovdje smo da bi tu i ostali", dodao je.

Netanyahu je završio govor nazivajući Jeruzalem "vječnom i nedjeljivom izraelskom prijestolnicom".

Jared Kushner, zet i viši savjetnik Donalda Trumpa za Bliski istok, rekao je na ceremoniji da je SAD pokazao svijetu kako mu se može vjerovati.

"Kada predsjednik Trump nešto obeća, onda to i ispuni", kazao je Kushner. "Danas pokazuje američko vodstvo. Preseljenjem našeg veleposlanstva u Jeruzalem još jednom smo pokazali svijetu da se SAD-u može vjerovati", dodao je.

"Mi smo uz naše prijatelje i saveznike, a prije svega smo pokazali da će SAD postupati ispravno", istaknuo je Kushner. Na svečanosti je bila i Trumpova savjetnica i kći Ivanka Trump.

Deseci tisuća Palestinaca krenuli su prema granici s Izraelom, neki sve do izraelske zaštitne ograde, linije za koju su izraelski čelnici rekli da je Palestinci neće prijeći.

U zrak su se dizali oblaci crnog dima od zapaljenih guma. Demonstranti, neki naoružani praćkama, bacali su kamenje na izraelske snage sigurnosti koje su odgovorile suzavcem i intenzivnom vatrom iz oružja.

Izraelska vojska priopćila je da na "10.000 nasilnih prosvjednika odgovara vatrom i sredstvima za rastjerivanje ljudi, djelujući u skladu s operativnim procedurama".

Svijet osuđuje nasilje i od Izraela traži da se suzdrži

Francusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je izraelske vlasti na suzdržanost i ocijenilo da se američkom odlukom o preseljenju veleposlanstva krši međunarodni zakon.

"Francuska poziva sve aktere da budu odgovorni i spriječe novu eskalaciju", rekao je u priopćenju ministar Jean-Yves Le Drian. "Francuska još jednom poziva izraelske vlasti na razboritost i ograničenu primjenu sile koja mora biti primjerena."

Le Drian se usprotivio američkoj odluci o preseljenju veleposlanstva u Jeruzalem koja, rekao je, "krši međunarodni zakon i napose rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti".

Europska unija je pozvala sve strane na "najveću moguću suzdržanost". "Deseci Palestinaca, među njima i djeca, ubijeni su a stotine su ranjene u izraelskoj vatri na masovnim prosvjedima koji još traju na granici u Gazi. Pozivamo sve strane da budu što suzdržanije kako bi se spriječile nove ljudske žrtve", priopćila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini.

Kuvajt, nestalna članica UN-ova Vijeća sigurnosti, objavio je da kani zatražiti izvanrednu sjednicu tog tijela o događajima u Gazi.

"Osuđujemo ovo što se događa. Reagirat ćemo i vidjeti što će Vijeće učiniti. Danas ili sutra zatražit ćemo izvanrednu sjednicu" Vijeća, rekao je novinarima kuvajtski veleposlanik UN-a Mansour al-Otaibi.

Amnesty International je osudio "besramno kršenje" ljudskih prava u Gazi. "Svjedoci smo besramnog kršenja međunarodnog i ljudskih prava u Gazi", istaknula je organizacija na Twitteru. "To mora odmah prestati", dodala je.

Palestinska vlada sa sjedištem na okupiranoj Zapadnoj obali optužila je Izrael za "strašan pokolj" u palestinskoj enklavi gdje je najmanje 37 Palestinaca ubijeno u izraelskoj pucnjavi tijekom prosvjeda protiv otvaranja veleposlanstva, objavio je France Presse.

Glasnogovornik palestinske vlade Youssouf al - Mahmoud pozvao je u priopćenju na "trenutačnu međunarodnu intervenciju radi zaustavljanja strašnog pokolja u Gazi koji su počinile snage izraelskog okupatora nad našim junačkim narodom".

Turska je u ponedjeljak ocijenila da Sjedinjene Države nose dio odgovornosti za "pokolj" u Gazi.

"Američka administracija je odgovorna za pokolj koliko i Izrael", rekao je glasnogovornik turske vlade Bekir Bozdag na Twitteru.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na suzdržanost u najnovijem sukobu Izraelaca i Palestinaca zbog preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, izvijestio je dpa.

Otvaranje veleposlanstva u ponedjeljak ne smije biti izgovor za nasilje, rekla je u Berlinu glasnogovornica ministarstva.

"Pozivamo sve da na dan kao što je ovaj ne zlorabe pravo na mirno izražavanje mišljenja", rekla je.

Izrael se u svojim zaštitnim mjerama mora voditi načelom proporcionalnosti, dodala je.

Arapska liga osudila je otvaranje veleposlanstva kao "sramotno". "Sramotno je vidjeti da se neke zemlje pridružuju SAD-u i Jeruzalemu u proslavi premještanja veleposlanstva u okupirani Jeruzalem, u očitom kršenju međunarodnog prava i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je šef Arapske lige Abdul Gheit.

"Današnja smrt palestinskih mučenika od ruku izraelskih okupatora zvono je na uzbunu" državama koje zauzimaju "nemoralna i ilegalna stajališta", dodao je.

Eskalacija se očekuje u utorak, na 70. obljetnicu osnutka Izraela

Očekuje se da će prosvjedi eskalirati na sutrašnju 70. obljetnicu osnutka izraelske države, dok se preko zvučnika u džamiji u Gazi pozivaju Palestinci da se pridruže tzv. "Velikom maršu povratka". Izraelske snage ubile su 45 Palestinaca otkad su počeli prosvjedi 30. ožujka, priopćili su palestinski zdravstveni dužnosnici, a ni jedna izraelska žrtva nije prijavljena.

Brojke ubijenih izazvale su međunarodne kritike, no SAD, koji je izazvao ljutnju Arapa zbog preseljenja svojeg veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, ponavlja izraelske osude da pokret Hamas, koji vlada u Gazi, potiče nasilje. Šaljući pojačanje na granicu Gaze, izraelska vojska baca letke u kojim se Palestinci upozoravaju da ne "služe kao oruđe Hamasu", da se ne približavaju izraelskoj graničnoj ogradi.

Međutim tisuće Palestinaca slilo se na pet lokacija uzduž linije i najmanje 28, uključujući dva lokalna novinara, ranjeno je u izraelskoj vatri. Predviđeno je da kulminacija prosvjeda bude u utorak, na Dan Nakbe ili 'katastrofe', kada je 1948. stotine tisuća Palestinaca bilo protjerano iz svojih domova.

Svake godine 15. svibnja Palestinci obilježavaju kao dan sjećanja na progon, a Židovi ga slave kao početak nastanka židovske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2022 11:19