STROMBOLI

FOTO, VIDEO: DRAMATIČNI PRIZORI VULKANSKE ERUPCIJE U HRVATSKOM SUSJEDSTVU Uspaničeni turisti u bijegu snimili kako je nebo odjednom prekrio oblak dima

 
 Profimedia, Zuma Press / NICOLE BREMNER via REUTERS

Na talijanskom otoku Stromboliju u srijedu je proradio vulkan prekrivši okolinu ogromnim oblakom dima i pepela. To je druga erupcija istog vulkana u manje od dva mjeseca, piše Yahoo.

Erupcija ‘visokog intenziteta’ dogodila se malo iza podneva po hrvatskom vremenu, objavio je Institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV). Na svu sreću nije bilo žrtava, a nisu prijavljene ni materijalne štete. Stup dima bio je visok više od dva kilometra.

Italy, Stromboli (Sicily)  - August 28, 2019.Major explosion at Stromboli volcano sending tourists into a panic Wednesday August 28, 2019, Image: 467696551, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Germany and Italy Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press
Profimedia, Zuma Press
Erupcija vulkana Stromboli

Vulkan Stromboli nalazi se na jugu Italije nedaleko od Sicilije, a ove je godine već erumpirao u srpnju kad je u snažnoj eksploziji iscurila magma. Pritom je poginuo 35-godišnji sicilijanski turist, a popularno turističko mjesto prekrio je pepeo.

Nakon toga je uspon po padinama vulkana zabranjen preko ljeta, a potoci lave koji se spuštaju prema moru vidljivi su po noći.

Vulkan čiji vrh je na 920 m nadmorske visine, a baza na dubini od dva km, jedan je od rijetkih vulkana u svijetu koji je gotovo neprestano aktivan, dodaje INGV. Otok koji zovu 'svjetionikom Tirenskog mora' redovito potresaju manje erupcije koje mogu osjetiti izletnici dok se penju do njegova vrha.

Predsjednik regije Sicilija Nello Musumeci rekao je da je na nekoliko sati bilo zabranjeno pristajanje privatnih brodova na otok, zbog sigurnosti putnika.

FOTOGALERIJA: Erupcija vulkana Stromboli

- Na svu sreću, nije bilo šteta, ni za ljude, ni za imovinu - napisao je na Facebooku.

Skupina turista koja je za vrijeme eksplozije bila u Stromboliju, pobjegla je u crkvu San Vincenzo. Svi su dobro i neozlijeđeni, ali su jako potreseni. Eksplozija je, rekli su za Il Messaggero, bila vrlo jaka, a nakon toga se nebo posve zacrnjelo.

Dramatične snimke turista prikazuju ih kako snimaju erupciju iz broda, no kako bježe od aktivnog vulkana, tako se čini da gomila pepela i dima juri za njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:56