StoryEditor
URAGAN IRMA

FOTO, VIDEO: FLORIDA U OČAJU Vjetrovi bi mogli jačati dok se uragan kreće prema sjeveru, Trump proglasio stanje prirodne katastrofe

 
Miami
 Stephen Yang / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu o proglašenju prirodne katastrofe na Floridi i zatražio federalnu pomoć za tu američku saveznu državu pogođenu uraganom Irma. To je od američkog predsjednika prethodno tražio guverner Floride Rick Scott. Proglašenje stanja prirodne katastrofe znači da se građani i poduzeća mogu prijaviti za sredstva za privremeni smještaj, popravak domova, posudbe s niskim kamatama kako bi pokrili gubitke neosigurane imovine i druge programe.

Flooding in the Brickell neighborhood as Hurricane Irma passes Miami, Florida, U.S. September 10, 2017. REUTERS/Stephen Yang
Stephen Yang / REUTERS
Miami
 

Federalna vlada će također, nadoknaditi okruzima troškove izvanredne zaštite uključujući evakuaciju i smještaj ugorženih kao i sredstva za uklanjanje ruševina. Trump, koji je koncem kolovoza isti proglas potpisao za državu Teksas koju je pogodio uragan Harvey, najavio je da će "vrlo skoro" posjetiti Floridu. Rekao je kako se "nada da nema puno ljudi na putu" uragana Irme, koju naziva "velikim čudovištem".

Stephen Yang / Marco Island Police Department / Monroe County SheriffÕs Department / Reuters / Profimedia, SIPA USA
 

Centar za uragane spustio je Irmu u kategoriju 3 što znači da se brzina vjetra nešto smanjila pa je izmjereno 193 kilometra na sat. Ipak, centar je upozorio da bi vjetrovi mogli jačati dok se uragan kreće prema sjeveru. Centar je upozorio i da bi se razina vode mogla podići za 4,5 metara u području Naplesa kojemu se Irma trenutno približava, te poručio stanovnicima da budu što dalje od vode koja se može podići u samo nekoliko minuta. U posljednjih 90 minura razina vode podigla se za dva metra i nastavlja rasti.

 

Gotovo dva i pol milijuna domaćinstava na Floridi ostalo je bez struje, a popravci na električnom sustavu mogli bi trajati tjednima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2020 09:51