OGULILI IH DO GOLE KOŽE

FOTO, VIDEO, GOL I GNJEVAN Bijesni Grk se skinuo i prosvjedovao! Merkel: 'Vidim patnju grčkog naroda, no iako je teško, to će se isplatiti!'

Brojni Grci krive Njemačku za bolne reforme koje moraju provesti u zamjenu za paket pomoći EU-a i MMF-a vrijedan 200 milijardi dolara
 AP Photo/Thanassis Stavrakis

NOVO 16:00 - Vidim patnju grčkog naroda, no iako se zemlja kreće teškim putem, on će se isplatiti. Grčka je pokazala velik napredak, poručila im je, pak, Merkel nakon razgovora s premijerom Antonisom Samarasom.

Merkel je u Atenu stigla u zrakoplovu koji je po slijetanju vukao grčku i njemačku zastavu, pokazujući time ujedinjenost u pokušaju da se riješe grčki ekonomski problemi. EU, MMF i Europska središnja banka Ateni trebali bi, naime, uskoro osloboditi novu tranšu pomoći zemlji, ‘tešku’ 31 milijardu eura, no u zamjenu traže nove mjere štednje od 13.5 milijardi eura koje bi se trebale implementirati u iduće dvije godine.

Međutim, u grčkom parlamentu još nema dogovora o novim rezanjima i dizanju poreza, iako će, ako ne dobije novu financijsku injekciju, grčka vlada ostati bez novaca za oko mjesec dana.

Samaras je na konferenciji s Merkel izjavio kako će se Grčka provesti reforme na koje se obvezala i kako će zemlja postati ‘uspješna europska priča’. - Iz ove će krize Europa izići snažnija i ujedinjenija, rekao je Samaras.

Merkel je, pak, istaknula kako podržava Grčki ostanak u eurozoni i napore Samarasovoj koalicijskoj vladi koja je na čelu prezadužene zemlje rastrgane čestim nasilnim prosvjedima od lipnja.

"Puno je postignuto. Ima još puno toga za napraviti, a Njemačka i Grčka će usko surađivati ", dodala je kancelarka. Upozorila je također da "ukoliko se sada problemi ne riješe, kasnije će se manifestirati na još puno teži način". Podsjetila je na svoje istočnoeuropsko iskustvo i kazala "da jako dobro zna koliko je vremena potrebno za reforme".

Ipak, nije dala naznaku da bi ‘trojka’ mogla popustiti pritisak na Grčku.

Merkel je Istaknula tek kako se nada da će uskoro biti odobrena nova tranša pomoći, čim ‘trojka’ objavi izvještaj o suradnji Grčke, pa su analitičari komentirali da na konferenciji nije izrečeno ništa od stvarnog značaja.

Politički analitičari Merkeličin su dolazak u Grčku unatoč očekivanim prosvjedima dijela javnosti zbog njena ukazivanja dijelom objasnili političkim pozicioniranjem uoči njemačkih izbora zakazanih za iduću godinu. Merkel se nada neutraliziranju kritika domaće opozicije o tome da je zanemarila Grčku i pridonijela njenim problemima inzistirajući na devastirajućim rezanjima u budžetu.

Nova rezanja koja se očekuju trebala bi dodatno sniziti plaće i mirovine, a istodobno podići starosnu dob za mirovinu na 67. Vlada se, pak, snažno odupire zahtjevima kreditora za nove otkaze u javnom sektoru koji je tradicionalna glasačka meta grčkih političara. Spomenuta 31 milijarda eura dio je paketa za spas Grčke vrijednog 200 milijardi eura.

U grčkoj prijestolnici Ateni provodi se najveća sigurnosna operacija u zadnjih 10 godina, s oko 7 tisuća policajaca razmještenih po ulicama. Prema nekim podacima, oko 50 tisuća prosvjednika okupilo se danas u Ateni kako bi prosvjedovali protiv posjeta njemačke kancelarke.

Još uoči njena slijetanja u Atenu policija je uhitila desetine prosvjednika, uglavnom mladih ljudi, a vlada je zabranila prosvjede na ruti njemačke kancelarke, no ne i na trgu Sintagma koji je bio ispunjen prosvjednicima.

14:46 - Tisuće Grka, koji kao glavnog krivca za bolne mjere štednje vide u Angeli Merkel, sjatili su se na glavne trgove u Ateni noseći brojne transparente protiv njemačke kancelarke.

Policija je na prosvjednike koji su bacali kamenje ispalila suzavac.

13:55 Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u Atenu, središte krize eurozone, izazvavši prosvjede gnjevnih Grka i noseći poruku potpore, ali ne i svježi novac naciji na rubu bankrota koja se bori za ostanak u eurozoni.

Merkel može očekivati neprijateljski doček grčkih građana umornih od višegodišnje recesije i štednje. Brojni Grci krive Njemačku za bolne reforme koje moraju provesti u zamjenu za paket pomoći EU-a i MMF-a vrijedan 200 milijardi dolara.

Policija je zabranila prosvjede u središtu Atene i razmjestila 6.000 policajaca, uključujući protuterorističke postrojbe i snajperiste na krovovima zgrada, kako bi pružila sigurnost tijekom šestosatnog posjeta kancelarke Merkel, prvog od izbijanja krize eurozone 2009.

Učitelji, liječnici i ostali javni službenici obustavit će rad u znak prosvjeda, a sindikati i oporbene stranke najavili su izlazak na ulice riskirajući sukob s policijom.

Prosvjedi u Ateni ranije su prerastali u nasilne nemire, predvođene radikalima naoružanim molotovljevim koktelima i kamenjem. Njemačka imovina, uključujući zgradu veleposlanstva u Goethe instituta su pod posebnom zaštitom policije.

U noći uoči dolaska Merkel, tisuće sindikalaca prosvjedovalo ispred parlamenta na trgu Sintagma vijoreći nacionalnim zastavama. Među transparentima bilo je i onih poput "Ne plači za nama, Angela" i "Angela, nisi dobrodošla".

-------------------------------------------------------

7:55 - Oko 6.500 grčkih policajaca i pripadnika specijalnih snaga spremno je osigurati posjet njemačke kancelarke Angele Merkel u utorak u Ateni dok će središte grada biti zatvoreno i za promet i za pješake, doznaje se iz policijskog izvora.

Policija je u priopćenju precizirala da će svako javno okupljanje u utorak biti zabranjeno između 9 i 22 sata u četvrtima u središtu grada i u zoni veleposlanstva Njemačke, parlamenta i vladine palače kao i na putanji između središta grada i zračne luke Atene.

Čak će i škole u tim četvrtima biti zatvorene.

Na poziv radikalno lijevo orijentirane stranke Syriza i sindikata manifestacije će se održati na trgu Syntagma, a policija će tamo postaviti pet vodenih topova za slučaj potrebe.

Policija sigurnosne mjere uspoređuje s onima poduzetim 1999. tijekom posjeta američkog predsjednika Billa Clintona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:57