ODLUČILA PREŽIVJETI

FOTO, VIDEO: HRABRA ISPOVIJEST OTETE NOVINARKE KOJA JE PREŽIVJELA 15 MJESECI SILOVANJA I MUČENJA 'Samo je jedan razlog zašto se nisam ubila...'

 
 Screenshot YouTube

Novinarka koja je preživjela otmicu, mučenja i silovanje u Somaliji otkrila je kako je izgledalo 15 mjeseci pakla u zatočeništvu, te zašto je odlučila ne oduzeti si život.

Amanda Lindhout tek je navršila 26 godina kada se odlučila na put u ratom razorenu istočno afričku zemlju 2008. godine gdje je i oteta, skupa sa tadašnjim dečkom, fotografom Nigelom Brennanom.

Njihovi otmičari naoružani kalašnjikovima tražili su oko milijun i pol eura otkupnine od njihovih obitelji, uz prijetnju kako će ih inače dekapitirati.

Deset godina kasnije Amanda je u razgovoru za Channel Seven kazala:

- Sjećam se da sam isprva pomislila: možda je ovo samo pljačka, a čak sam i naivno pomislila da se mogu pričom izvući iz svega, kazala je Amanda.

- Kandaska i Australska vlada ne plaćaju otkupnine. Ja dolazim iz siromašne obitelji, a ni Nigelova obitelj nije bogata. Tada sam shvatila da je to tek početak..., ispričala je.

U sljedećih 15 mjeseci par je doživljavao svakodnevna premlaćivanja, izgladnjivali su ih, a nakon što su ih razdvojili počeo je pravi pakao za Amandu.

- Silovali su me na dnevnoj bazi. Bilo je užasavajuće. Kako je vrijeme prolazilo uvjeti su bili sve gori, priča novinarka.

Amanda je prije radila u Bagdadu i Afganistanu, pa njoj nasilje svakakve vrste nije strano, no ovo je bilo neizdrživo.

- U jednom sam trenutku pomislila kako ću uzeti britvu, prerezati si vrat i završiti ovu muku...

FILE PHOTO: Freed hostages, Amanda Lindhout (L), a Canadian freelance reporter, and Nigel Brennan, a freelance Australian photojournalist smile to photographers in Somalia's capital Mogadishu on November 26, 2009.  Courtesy Government of Somalia/Handout via REUTERS   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. - RC15FFC2CDE0
REUTERS
Amanda Lindhout i Nigel Brennan

No tada je ugledala prizor zbog kojeg je odustala od te nakane.

- Dok je svićala zora, nešto mi je privuklo pažnju. Ugledala sam ptičicu kako veselo skakuće i pomislila kako je to znak. Ta ptica je bila glasnik, i odustala sam. Želja da si oduzmem život je nestala i nikada se više nije vratila. Nevjerojatan osjećaj preplavio je moje tijelo. Odlučila sam preživjeti bez obzira na sve i kazala sam samoj sebi: Ponovno ću biti slobodna i ponovno ću vidjeti svoju obitelj.

Konačno, nakon 460 dana zatočeništva, par je pušten nakon što su njihove obitelji nekako uspjele skupiti novac za otkupninu.

- Prošla sam nevjerojatno putovanje. Vidjela sam najgore od ljudi, da bi vidjela i najbolje od ljudi. Hoću reći, Australci koji uopće nisu poznavali Nigela i mene skupili su novac za našu slobodu.

Kidnapped Australian photojournalist Nigel Brennan is seen in this undated handout photo obtained August 24, 2008. Somalia's journalists' union identified two young Western reporters on Sunday who were kidnapped near Mogadishu a day earlier, and said it believed they were being held hostage by gunmen in the capital. The National Union of Somali Journalists (NUSOJ) named them as Amanda Lindhout, a Canadian reporter based in Baghdad but freelancing for French television and Canada's Global National News, and Nigel Brennan, a freelance Australian photojournalist. REUTERS/Department of Foreign Affairs and Trade/Handout.  FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. - GM1E48O1BHS01
REUTERS
Nigel Brennan

U lipnju je Ali Omar Ader, čovjek koji je organizirao otmicu, osuđen na 15 godina u kanadskom zatvoru. Na suđenju je Amanda svjedočila te je otkrila kako se i dalje budi noću i ima noćne more.

Somali national Ali Omar Ader

n is seen in an undated photo from the Royal Canadian Mounted Police (RCMP).  The RCMP have arrested Adern for his alleged role in a 2008 hostage-taking in Somalia of two freelance journalists, Canadian Amanda Lindhout and Australian Nigel Brennan, police announced on Friday.   REUTERS/RCMP/Handout  THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS - TM3EB6C0QMF01
REUTERS
Ali Omar Ader

- Godinama nisam mogla vjerovati da sam napokon slobodna. I dalje sam mislila da sanjam, te da ću se probuditi okovana lancima u mračnoj sobi, kazala je Amanda koja je o svemu što je prošla napisala i knjigu, baš kao i njen tadašnji dečko s kojim više nije u dobrim odnosima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:24