NOVE NEVOLJE

FOTO, VIDEO Led na Dunavu uništava sve pred sobom: Sante oštetile na stotine plovila u Beogradu, potonuo brod-restoran

Otapanje leda izazvalo je brojne probleme vlasnicima brodova na Dunavu
People break the ice on a frozen part of the Danube River, in Belgrade, Serbia, Monday, Feb. 20, 2012. Big chunks of melting ice moving on the Danube River have damaged hundreds of small boats and several restaurants located on rafts, officials said Monday. The thick ice, which had closed hundreds of miles (kilometers) of Europe's busy waterway during the region's recent cold snap, started moving Sunday afternoon because of rising temperatures.(AP Photo/Darko Vojinovic)
 AP

BEOGRAD - Komadi leda debljine i to jednog metra žestoko su udarile u stotine brodova usidrenih na Dunavu u Beogradu , javlja AFP. Među oštećenim brodovima je bio i brod-restoran, koji je potonuo.

Plovila su tonula i pod pritiskom leda koji ih je lomio kako se počeo topiti zbog naglog povišenja temperature. Zatopljenje je uslijedilo nakon žestokog udara hladnoće koji je odnio stotine života diljem Europe.

- Stotine malih brodova su oštećeni ili potonuli, a gotovo 90 posto plovila pomaknuto je nizvodno za i do 20 metara - kazao je Zoran Matrić iz Beogradvoda.

Tri ledolomca dovedena su u pomoć kako bi polomili led i 'spasili što se spasiti da', kazao je Matić, koji je naveo kako je potonuo i jedan brod-restoran.

- Šteta je ogromna. Ovo je katastrofa - očajan je bio jedan od vlasnika brodova.

Za vrijeme hladne fronte koja je tjednima harala Europom, rijeka Dunav, vitalna za gospodarstvo 10 zemalja kroz koje prolazi, bila je gotovo potpuno blokirana ledom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:44