GRDOSIJA OD 167 METARA

FOTO, VIDEO Lokaliziran požar na ruskoj nuklearnoj podmornici! Vlasti tvrde: Nije bilo curenja radijacije

U gašenju podmornice klase Delta sudjeluje jedanaest vatrogasnih postrojbi, mornarički vatrogasni brod te poseban gasiteljski helikopter
 AFP

>> NOVO << 08:51 Ruski dužnosnici izvijestili su da je lokaliziran požar koji je u četvrtak izbio na nuklearnoj podmornici na remontu u Murmansku. Vlasti tvrde da nije bilo curenja radijacije i da je razina zračenja normalna.

Mediji prenose da informacije kazuju da vatra još gori, ali da su urodila plodom nastojanja da se djelomičnim potapanjem podmornice smanji intenzitet vatre.

Nakon višesatnih napora da se ugasi požar dužnosnici su zaroniti trup podmornice, koja teži 18.200 tona i dugačka je 167 metara.

MOSKVA - Jedna od najvećih ruskih nuklearnih podmornica zapalila se u četvrtak tijekom remonta na suhom doku u Murmansku na sjeveru zemlje . Vlasti su priopćile kako je svo oružje uklonjeno sa 167-metara dugačke nuklearne podmornice Ekatarinburg te da je nuklearni reaktor ugašen pa nema curenja radijacije.





U gašenju podmornice klase Delta sudjeluje jedanaest vatrogasnih postrojbi, mornarički vatrogasni brod te poseban gasiteljski helikopter zadužen za plamen koji se uzdiže i deset metara u visinu.

- Razina razina radijacije normalna je. Nitko nije ozlijeđen - priopćila je glasnogovornica ministarstva za hitna stanja.

Prema prvim informacijama do požara u remontnome zavodu u Rosljakovu, jednom od glavnih brodogradilišta ruske sjeverne flote, 1.500 kilometara sjeverno od Moskve, došlo je kada se zapalila drvena skela koja je okruživala podmornicu na suhom doku.

Podmornice Delta klase u službu su ušle 1985. godine još tijekom Sovjetskog Saveza. Mogu nositi 16 interkontinentalnih projektila s višestrukim bojevim glavama. Rusija trenutačno raspolaže sa šest Delta IV podmornice koje predstavljaju kralježnicu mornaričke obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 22:19