POSJET YAD VASHEMU

FOTO, VIDEO: PAPA MOLIO ZA ŽRTVE HOLOKAUSTA 'To je ljaga za čovječanstvo. Molim Te, Bože, nikad više'

 AFP

Papa Franjo pomolio se u ponedjeljak u memorijalnom centru žrtavama holokausta Yad Vashemu i rekao da je ubojstvo šest milijuna Židova "ljaga" za čovječanstvo.

"Nikad više, Bože, nikad više", rekao je Franjo. "Ovdje smo, Bože, postiđeni onime što je čovjek, stvoren na Tvoju sliku i priliku, sposoban učiniti".

"Adame, tko si? Više te ne prepoznajem", rekao je Franjo, rabeći biblijski citat kojim se Bog obraća prvom čovjeku nakon Istočnog grijeha. "Što si postao? Na kakve si grozote sposoban?"

Na putu do Yad Vashema papa Franjo je na zahtjev izraelskog premijera Benjamina Netanyahua posjetio izraelski spomenik žrtvama palestinskog terora na kojem su ugravirana imena izraelskih civila poginulih u terorističkim napadima.

To neplanirano zaustavljanje očito je pokušaj da se zadovolji i njegov izraelski domaćin, dan pošto se iznenada zaustavio i pomolio na betonskom zidu koji su Izraelci podigli kako bi razdvojili Betlehem i Jeruzalem, a koji Palestinci doživljavaju kao simbol izraelskog ugnjetavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:15