POTRESNA ISPOVIJEST

FOTO, VIDEO: 'POBUNJENICI SU NAS TRETIRALIKAO ŽIVOTINJE!' Novinar o152 dana zatočeništva u Siriji

"Čitava života nisam osjetio toliko svakodnevnog poniženja (...) bio sam kao vreća brašna "koju se može izudarati nogama, ne i ubiti".
 AFP

RIM - Talijanski novinar Domenico Quirico, koji je u nedjelju oslobođen nakon 152 dana zatočeništva u Siriji, opisao je da su otmičari prema njemu postupali kao prema životinji i u priči objavljenoj u utorak otkrio je razmjere nasilja u toj zemlji premreženoj šarolikim, često zločinačkim oružanim skupinama.

Talijanski novinar Domenico Quirico

Posebni izvjestitelj dnevnika La Stampe, 62-godišnji Quirico vratio se u Italiju noću na ponedjeljak, a njegovo svjedočanstvo ispričano u prvome licu list je objavio na četiri stranice s fotografijama.

Novinar i njegov sudrug u zatočeništvu, belgijski nastavnik Pierre Piccinin, ušli su u Siriju 6. travnja uz pristanak Slobodne sirijske vojske, no oteti su blizu libanonske granice, kod Kusaira koji je tada bio pod opsadom libanonskog pokreta Hezbolah, saveznika režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Belgijski nastavnik Pierre Piccinin

Odvedeni su u neku kuću i premlaćeni. Njihovi otmičari bili su članovi skupine Al Faruk s kojom Zapad pregovara, no to je zapravo zločinačka banda "koja se pod plaštom islama i revolucije koristi ratom za otmicu zemljišta, imovine, ljudi i ucjenama da bi si napunila džepove".

Sličnu je ocjenu izrekao i belgijski nastavnik koji drži da je Zapad zakasnio s intervencijom jer nema više koga podržati u Siriji gdje su se namnožile islamističke skupine koje imaju potporu Zaljevskih zemalja.

U "užasnoj odiseji" po Siriji, Quirico i Piccinin pokušavali su bježati i bili su vraćani i opet premlaćivani.

U lipnju su morali, pod pritiskom Hezbolaha, bježati zajedno sa stanovnicima Homsa, nekih 5.000 do 6.000 ljudi, "muškaraca, žena, djece, invalida i staraca, svi su morali dvije noći zaredom pješačiti dvanaest sati".

Tijekom tog egzodusa da bi se javio obitelji zamolio je mobitel Abu Amara, otmičara koji je bio zadužen za njih, što je ovaj odbio ismijavajući ga. Vojnik Slobodne sirijske vojske, ranjen u noge, pružio mu je svoj mobitel "i bio je to jedina milosrdna gesta u 152 dana", napisao je Quirico.

"Čak i djeca i starci pokušavali su nam nanijeti zlo. Možda govorim previše etičkim jezikom, ali u Siriji sam vidio zemlju Zla", napisao je.

Prema njemu i Piccininu postupali su "kao prema životinjama, zatvarali u male prostorije, bacali ostatke hrane". "Čitava života nisam osjetio toliko svakodnevnog poniženja (...) bio sam kao vreća brašna "koju se može izudarati nogama, ne i ubiti".

U dva navrata otmičari su simulirali da će ih ubiti. "Prislonili su mi glavu o zid, a cijev o sljepoočnicu. Trenuci su trajali kao vječnost i stidiš se (...) i zapravo si ogorčen i bijesan na vlastiti strah".

'Dopustite Obami da zaustavi razornu snagu Asada' Vođe sirijskih pobunjenika pozivaju Kongres da odobri udare

WASHINGTON - Američki kongres mora odobriti udare na sirijski režim kako bi "smanjio razornu snagu" Bašara al-Asada, pozivaju šefovi sirijskog ustanka u Washington Postu od utorka.

"Molimo vas, dopustite predsjedniku Obami da djeluje protiv Asada i zaustavi ga na putu smrti", mole Ahmad Džarba, šef sirijske nacionalne koalicije, i Selim Idris, šef glavnog stožera Slobodne sirijske vojske.

Senat i Predstavnički dom raspravljat će o rezoluciji u korist ograničene vojne akcije protiv Sirije, kojoj se brojni zastupnici protive.

Za oba ustanička šefa, "povijest pokazuje da Asad razumije ili zeleno ili crveno svjetlo i ništa između".

Dosad je "okolišanje najmoćnijih zemalja svijeta ojačalo ne samo brutalni režim Asada nego i ekstremističke namjere terorista tipa al Kaide infiltriranih u Siriji s istoka", to jest iz Iraka, dodaju oni.

Američki predsjednik trebao bi u utorak navečer održati govor u pokušaju pridobivanja Amerikanaca za načelo udara kako bi odvratio sirijski režim od novog pribjegavanja napadima kemijskim oružjem.

Britanski MVP: Rezolucija Vijeća sigurnosti trebala bi sadržavati prijetnju primjenom sile

CAPETOWN - Velika Britanija će poduprijeti svaku "vjerodostojnu" rezoluciju Vijeća sigurnosti o kemijskom oružju u Siriji koja će sadržavati prijetnju primjenom sile, rekao je u utorak u Capetownu britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"To bi svakako morala biti rezolucija koja se poziva na poglavlje 7 kako bi imala smisla i bila vjerodostojna", rekao je Hague novinarima, smjerajući na sedmo poglavlje UN-ove Povelje koja predviđa primjenu sile kako bi se osigurala provedba rezolucije Vijeća sigurnosti.

William Hague koji se sastao s južnoafričkim kolegom Maiteom Nkoana-Mashabaneom, dodao je da će s francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom telefonski razgovarati o rezoluciji koju Pariz u utorak treba podnijeti u Vijeću sigurnosti.

Fabius je najavio da će Francuska u utorak u UN-ovu Vijeću sigurnosti predložiti nacrt rezolucije koji predviđa "nadzor i uništenje" sirijskog kemijskog oružja. Taj nacrt dopušta primjenu sile ako Sirija ne bude poštovala svoje obveze, čemu se Rusija, koja ima pravo veta, uglavnom žestoko protivi jer je protiv bilo kakva upletanja.

Ovaj prijedlog dolazi nakon prijedloga Moskve koji predviđa da se zalihe sirijskog oružja stave pod međunarodnu kontrolu a zatim unište.

Rusija se tako nada kako će taj prijedlog omogućiti da se spriječe mogući američki udari na režim u Damasku, u kojima je Francuska spremna sudjelovati.

"Suglasan sam s francuskim kolegama, treba nam snažan i jedinstven odgovor Vijeća sigurnosti ako želimo ostvariti pomak o tom pitanju", dodao je Hague.

U vezi s ruskim prijedlogom Hague je kazao: "Moramo biti sigurni da nije riječ o diverzivnoj taktici i još jednom pokušaju postavljanja zapreka donošenju rezolucije (...) ne bi li se dobilo na vremenu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 22:34