NAJMANJE 6 MRTVIH

FOTO, VIDEO: PRIZORI TOTALNOG UNIŠTENJA Snimke iz zraka otkrivaju što je čudovišni uragan napravio gradovima na Floridi

 
 Screenshot / Facebook

Razorni uragan Michael odnio je najmanje šest života dok tisuće vojnika i spasilaca sudjeluju na sjeverozapadu Floride u akciji spašavanja, u raščišćavanju ulica i u ponovnoj uspostavi opskrbe električnom energijom.

"Bio je snažan, doista snažan", rekao je za AFP John Huskey, stanovnik Panama Cityja, turističkog mjesta koje je uragan 4. od 5 kategorija zahvatio svom snagom u srijedu, kada je stigao na kopno.

Razmjeri štete u četvrtak još nisu bili poznati, ali se zna da je u uraganu poginulo najmanje šest ljudi: na Floridi su četiri osobe izgubile život, izvijestio je ured šerifa okruga Gadsdena. Jedan je muškarac poginuo u Sjevernoj Karolini kad je na njegov automobil, dok je vozio, palo drvo, piše Washington Post, a 11-godišnja djevojčica je poginula kada je na njezinu kuću pala nadstrešnica garaže u saveznoj državi Georgiji, objavile su vlasti.

Premda je u četvrtak oko podneva vrijeme bilo vedro, ulice Panama Cityja bile su prekrivene granjem drveća, dijelovima krovova i staklom. Vjetar je u srijedu gotovo tri sata harao ulicama, izvijestili su novinari AFP-a.

U tom obalnom gradu drveće je rušilo električne vodove i padalo preko cesta, pročelja su doslovno nestala i mogla se vidjeti unutrašnjost kuća. Jahte u marini vjetar je bacao jedne na druge.

Dvije bolnice u gradu su oštećene. Nekoliko kilometara istočnije, u zračnoj bazi Tyndallu koja se našla na "izravnom" udaru uragana, "šteta je znatna", navodi se u priopćenju objavljenom na njezinoj mrežnoj stranici.

First responders and residents walk along a main street following Hurricane Michael in Mexico Beach, Florida, U.S., October 11, 2018. REUTERS/Carlo Allegri
Carlo Allegri / REUTERS
Pustoš, Mexico Beach, Florida

An aerial view shows debris strewn over streets after Hurricane Michael blew through Mexico Beach, Florida, U.S., October 11, 2018 in this still image taken from drone video obtained from social media.  Duke Energy/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Duke Energy / REUTERS
Fotografija iz zraka, Mexico Beach, Florida

Stotine tisuća ljudi ostali su u četvrtak bez električne energije u nekoliko država na jugoistoku Sjedinjenih Država, pa tako i gotovo 390.000 na Floridi, 130.000 u Južnoj Karolini i 220.000 u Sjevernoj Karolini.

Uragan Michael koji je pratio vjetar od 250 km/h oslabio je i prešao u tropsku oluju. Pošto je protutnjao Floridom, prešao je u Alabamu i u Georgiju a zatim se uputio prema Južnoj i Sjevernoj Karolini.

Predsjednik Donald Trump je u četvrtak oko podneva objavio da je na Floridi proglasio stanje prirodne katastrofe, što će omogućiti deblokiranje veće savezne pomoći, navodi se u priopćenju Bijele kuće. Trump je izvanredno stanje proglasio i za Georgiju.

An American flag flies amongst rubble left in the aftermath of Hurricane Michael in Mexico Beach, Florida, U.S. October 11, 2018. REUTERS/Jonathan Bachman     TPX IMAGES OF THE DAY
Jonathan Bachman / REUTERS
Posljedice uragana Michaela u mjestu Mexico Beach na Floridi

A damaged road after Hurricane Michael blew through Carrabelle, Florida, U.S., October 11, 2018 in this picture obtained from social media.  Duke Energy/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.
Duke Energy / REUTERS
Razorena cesta, Carrabelle, Florida

Stradao je i grad Alford, oko 70 km od Panama Cityja, gdje su oštećene trgovine, kuće i benzinske crpke.

Obnova će "biti brza. Učinit ćemo sve da bude brza", obećao je predsjednik Donald Trump u razgovoru za mrežu Fox News u četvrtak.

Uragan je bio "nevjerojatno snažan i razoran", komentirao je, nazivajući ga "bolidom".

Aerial photo shows homes and businesses destroyed after Hurricane Michael smashed into Florida's northwest coast in Mexico Beach, Florida, U.S., October 11, 2018.   Courtesy James E. Wyatt/U.S. Customs and Border Protection/Handout via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
Courtesy James E. Wyatt/U.S. Customs and Border Protection / REUTERS
Fotografija iz zraka, Mexico Beach, Florida

A collapsed building damaged by Hurricane Michael is pictured in Callaway, Florida, U.S. October 11, 2018. REUTERS/Jonathan Bachman
Jonathan Bachman / REUTERS
Srušena zgrada u Callawayu na Floridi

U 20 sati po srednjoeuropskom vremenu uragan Michael se praćen vjetrom od 85 km/h, kretao brzinom od 37 km/h, navodi se u izvješću Nacionalnog središta za uragane.

Michael će u četvrtak navečer stići u Virginiju, gdje će mjestimično pasti oko 22 cm oborina, što prijeti opasnim poplavama. Michael će u četvrtak kasno navečer ili u petak ujutro stići do Atlantika.

Sezona uragana traje od lipnja do studenog.

SAD je lani bio na udaru osam jakih oluja i triju velikih uragana - Irme, Marije i Harveyja. Potonji je prouzročio štetu od 125 milijarda dolara i poplavio metropolu Houston.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:22