ALOPECIJA

FOTO, VIDEO: PROBLEM KOJI TIŠTI MILIJUNE Znanstvenici slučajno našli lijek koji bi mogao stati na kraj ćelavosti: 'Ovo je vrlo obećavajuće'

Hairless businessman with mirror - forever beautiful. ( Narcissus concept )
 Photographer: Vladimir Vitek / iStock / Copyright: Vladimir Vitek

Stručnjaci s uglednog američkog sveučilišta Columbia pronašli su novi lijek koji bi ovoga puta doista mogao predstavljati veliki iskorak u tretiranju ćelavosti. Testirali su ga na miševima kod kojih su dlake počele rasti nakon samo desetak dana, a Daily Mail prenosi da su i testiranja na ljudskim folikulima pokazala uspjeh.

Preparat djeluje na način da suspreže učinak enzima koji folikule na području vlasišta stavljaju u neku vrst mirovanja, što dovodi do 'buđenja' kose.

Angela Christiano s Medicinskog centra Sveučilišta Columbia provodila je eksperimente na mišjim i ljudskim folikulima i zaključila da lijek koji priječi djelovanje skupine enzima poznate po nazivu JAK (Janus kinaze) potiče brz i bujan rast kose.

'Naše je otkriće obećavajuće, ali još ne možemo reći da smo pronašli lijek za ćelavost', izjavila je doktorica Christiano napominjući kako je potrebno provesti dodatna ispitivanja.

Njezin je rad objavljen u internetskom izdanju časopisa Science Advances.

Inače, američka Uprava za hranu i lijekove dosad je odobrila stavljanje na tržište dvaju JAK inhibitora - jedan služi za tretman krvnih bolesti, a drugi za liječenje reumatoidnog artritisa, a oba se trenutno testiraju kao potencijalni lijekovi ćelavosti.

Doktorica Christiano i kolege učinak JAK inhibitora otkrili su sasvim slučajno dok su proučavali alopeciju areatu, odnosno oblik ćelavosti do koje dolazi nakon autoimunog napada na vlasne folikule. Ova je stručnjakinja primijetila da je kod miševa naraslo više kose u slučajevima kada su inhibitori bili naneseni na izravno na kožu, nego u situacijama kada su im ubrizgani u organizam.

To je dovelo do zaključka da bi JAK inhibitori, osim što preveniraju autoimune napadaje, mogli imati učinak na vlasne folikule. Kada su Christiano i kolege dodatno proučili normalne mišje vlasne folikule, otkrili su da JAK inhibitori rapidno bude 'uspavane' folikule među njima. Naime, vlasni folikuli ne proizvode kosu neprekidno, već prolaze kroz cikluse i imaju aktivne i pasivne faze.

Kod miševa na čiju su desnu leđnu stranu tijekom pet dana nanosili jedan od dvaju JAK inhibitora u sljedećih je deset dana na području nanošenja lijeka došlo do rasta nove kose. Kod kontrolnog miša, kojega nisu tretirali lijekom, nove dlake nisu narasle. Slično se dogodilo i s ljudskim folikulima uzgojenima u kulturi i na koži presađenoj na miševe.

Dodatna testiranja tek slijede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:40