TRANSPLANTACIJA LICA

FOTO, VIDEO Rafael: Nisam čudovište, izgledam mlađe

 AFP

ZAGREB – Španjolac, kojemu je u siječnju obavljena djelomična transplantacija lica, pojavio se u javnosti prvi put od operacije održavši konferenciju za novinare u Sevilli, na kojoj se zahvalio liječnicima i donorskoj obitelji.

Pacijent, koji identificiran pod imenom Rafael, govorio je s poteškoćama u glasu, no presretan jer, iako ga čekaju mjeseci rehabilitacije, sada može razlikovati toplo i hladno te osjetiti bol na usnama. Također, počeo se brijati.

Liječnici tvrdi da će mu trebati tri mjeseca da počne kontrolirati svoj jezik te da mu se vrati pokretljivost lica.

Kirurzi su na Rafaelovu licu zamijenili dvije trećine donjeg dijela lica zbog urođene bolesti koja mu je deformirala lice na kojemu su izrasla dva dobroćudna tumora.

Novinarima je otkrio da navija za Real Betis te da jedva čeka da opet počne iči nanjihove utakmice.

Iako moli za privatnost, Rafael se odlučio obratiti javnosti zbog velikog interesa za njegov slučaj te želje da potakne slične donacije.

Nakon operacije, Rafael se prepoznao u ogledalu i svidjelo mu se ono što je vidio.

- Ne samo da nije mislio kako izgleda kao čudovište, nego je rekao kako mu se čini da izgleda mlađe – izjavio je dr. Tomas Gomez Cica, šef bolničkog odjela za plastičnu kirurgiju.

Prošloga mjeseca u Barceloni je izvedeno prvo potpuno presađivanje lica u svijetu. Rafaelova operacije je tek 11. transplantacija lica ikad izvedena, te drugao djelomično presađivanje lica izvedeno u Španjolskoj. (a, A.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:10