StoryEditor
EMPATIČNE ŽIVOTINJE

FOTO, VIDEO: ŠEST SLONOVA SKOČILO U SMRT U POKUŠAJU DA SPASI MLADUNČE Jedan za drugim utopili se na snažnom slapu: 'Čuli su se glasni jauci...'

 
 PANUPONG CHANGCHAI / AFP / Profimedia

Šest slonova se utopilo u nacionalnom parku na Tajlandu dok su, čini se, pokušavali spasiti mladunče, objavila je u nedjelju uprava parka.

Veterinari motre zdravstveno stanje preostala dva slona koja su također pokušavala spasiti mladunče. Uspjeli su se sami izvući iz vode i sada su na sigurnom, priopćeno je iz Odjela na nacionalne parkove, divljinu i zaštitu biljaka.

Radnici Nacionalnog parka prvo su primijetili trogodišnje mladunče slona kako se utapa na slapovima Haew Naroka, dijela Nacionalnog parka Khao Yaija koji se nalazi sjeveroistočno od Bangkoka.

This photo by Thai News Pix taken on October 5, 2019 shows two elephants (one behind the other) trapped on a small cliff at a waterfall at Khao Yai National Park in central Thailand as rescuers work to save them. At least six wild elephants drowned after tumbling down a waterfall in the Thai national park, authorities said on October 5, as rescuers worked through the night to save two of the animals on the brink of the same fateful plunge., Image: 475233531, License: Rights-managed, Restrictions: Graphic Content, Model Release: no, Credit line: PANUPONG CHANGCHAI / AFP / Profimedia
PANUPONG CHANGCHAI / AFP / Profimedia
Dva preživjela slona
 

Dva slona promatrala su mladunče sa stijene. Ljudi u blizini čuli su glasne jauke uznemirenih životinja u subotu rano ujutro.

This photo by Thai News Pix taken on October 5, 2019 shows a dead elephant at the bottom of a waterfall after it fell to its death at Khao Yai National Park in central Thailand. At least six wild elephants drowned after tumbling down a waterfall in the Thai national park, authorities said on October 5, as rescuers worked through the night to save two of the animals on the brink of the same fateful plunge., Image: 475233532, License: Rights-managed, Restrictions: Graphic Content, Model Release: no, Credit line: PANUPONG CHANGCHAI / AFP / Profimedia
PANUPONG CHANGCHAI / AFP / Profimedia
Tijelo jednog od stradalih slonova
 

Mladunče slona nije preživjelo, a radnici su pronašli još pet utopljenih slonova ispod slapa na kojemu je prvo stradao slonić.

Soraida Salwala, osnivačica zaklade 'Prijatelji azijskih slonova' koji vode prvu svjetsku bolnicu za slonove od 1993., rekla je da su slonovi puni empatije i instinktivno reagiraju kada vide drugog u nevolji.

"Slonovi u svome krdu brinu jedni o drugima. Ako jedan slon vidi drugoga u nevolji, otići će mu pomoći", rekla je Soraida.

"Primjerice, ako jedan od njih umre ili je ozlijeđen u bolnici, moramo ga pokriti kako se drugi slonovi ne bi šokirali, to im privlači pažnju", objašnjava Soraida.

 

"Odnosi slonova u divljini su još bliskiji jer svugdje idu zajedno", kaže Soraida.

U Haew Naroku što u grubom prijevodu znači "Paklena stijena", već je preminulo osmero slonova iz istog krda 1992.

U tom incidentu je mladunče palo sa stijene visoke preko 200 metara, a majka je krenula za njim ravno u smrt, pisale su novine Thairath.

Na Tajlandu živi oko 7.000 azijskih slonova, a više od pola ih je u zatočeništvu.

Fotografije u objavi nascionalnog parka nekima bi mogle biti uznemirujuće!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 00:04