POLICIJA ISTRAŽUJE

FOTO, VIDEO: SLUČAJ ŠOKIRAO NIZOZEMSKO SELO Mladić ušetao u pivnicu i otkrio: 'Zatvoreni smo u podrumu već devet godina, čekamo apokalipsu'

 
Kuća u kojoj je obitelj bila zatvorena u podrumu
 Wilbert Bijzitter / AFP / Profimedia

Mladi muškarac (25) duge kose, prljave dugačke brade, dezorijentiran i zbunjen ušao je u pivnicu u nizozemskom selu Ruinerwold. Upravo je pobjegao s obližnje farme gdje je posljednjih devet godina živio u podrumu s ocem i pet mlađih sestara i braće, potpuno izoliran od vanjskog svijeta, ispričao je zapanjenom barmenu i gostima.

Policija je tako otkrila da obitelj već devet godina živi u podrumu i ‘čeka kraj svijeta’. 58-godišnji muškarac i njegovo šestero djece u dobi od 16 do 25 godina živjeli su na farmi u sjevernoj provinciji Drenthe, prenosi BBC.

- Naručio je pet piva i odmah ih popio. Potom smo razgovarali i otkrio mi je da je pobjegao i da treba pomoć.Nakon toga smo pozvali policiju - ispričao je vlasnik pivnice Chris Westerbeek za lokalnu televiziju opisujući da je muškarac bio jako zbunjen.

An aerial picture taken on October 15, 2019 shows a view of the farm, where a father and six children had been living in the cellar, In Ruinerwold, northern Netherlands. The family lived in the cellar for years and where waiting for 'the end of time'., Image: 476916827, License: Rights-managed, Restrictions: Netherlands OUT, Model Release: no, Credit line: Wilbert Bijzitter / AFP / Profimedia
Wilbert Bijzitter / AFP / Profimedia
Kuća u kojoj je obitelj bila zatvorena u podrumu

- Imao je dugačku kosu, prljavu bradu, nosio je jako staru odjeću i izgledao je izgubljeno. Ispričao nam je da nikad nije išao u školu i da se nije šišao devet godina. Otkrio je da ima braću i sestre koji također žive na farmi. On je najstariji i htio je pronaći način da prestanu tako živjeti - rekao je Westerbeek.

Policija je odmah poslala službenike na teren koji su pretražili farmu. Iza ormara u dnevnoj sobi otkrili su skriveno subište koje vodi do podruma u kojem je obitelj živjela. Ruinerwold inače ima manje od tri tisuće stanovnika. Farma se nalazi malo izvan samog mjesta, a do nje se dolazi mostom preko kanala. Na farmi su otkrili i veliki vrt s povrćem i jednu kozu.

Susjed je za nizozemske medije rekao da je na farmi viđao samo jednog muškarca. Djecu nikad nije vidio, a ranije je ondje bilo i drugih domaćih životinja poput gusaka i pasa, piše njemački Bild.

- Noge mi se tresu. Muškarac je ondje bio svaki dan. Nisam imao pojma da imaju i djecu. Jako sam iznenađen - rekao je.

Lokalni je poštar otkrio da na to mjesto nikad nije stizala pošta.

- To je prilično bizarno sad kad razmislim o tome - rekao je za Algemeen Dagblad.

Policija iz Drenthea potvrdila je uhićenje 58-godišnjeg muškarca. On se nalazi u pritvoru pod istragom, no odbija bilo kakvu suradnju. Djeca su trenutno zbrinuta.

- Jučer smo dobili prijavu da obitelj u kući u Ruinerwoldu živi u lošim uvjetima. Otišli smo na mjesto koje su prijavili. Još uvijek nemamo odgovor na mnoga pitanja - objavili su i dodali da su još uvijek svi scenariji mogući i da istraga još traje.

Nije posve jasno koliko je dugo obitelj živjela u podrumu kao ni što se dogodilo s majkom, koju nisu zatekli ondje, a ni odbjegli mladić je nije spominjao. Nije poznato u kakvom su zdravstvenom stanju niti u kakvim su uvjetima živjeli. Neki mediji pišu da je otac imao moždani udar i da nije bio pokretan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:46