ZIMA NA OTOCIMA

FOTO, VIDEO: SNIJEG ZABIJELIO HAVAJE 'Ovo je prvi put u povijesti. Nikad nije pao na tako niskoj nadmorskoj visini'

 
 Evan Mazingo / Reuters

Zimska oluja pomela je havajske otoke u ponedjeljak noseći sa sobom olujne vjetrove, jake pljuskove, visoke valove, a na nekim dijelovima i snijeg.

Jak vjetar rušio je stabla i nosio smeće, srušeni su brojni semafori, potrgani električni kablovi i rasvjetni stupovi zbog čega su brojna kućanstva ostala bez struje. Stradali su i krovovi i slabo građene kuće, a meteorolozi upozoravaju da bi se oluja mogla ponoviti, piše CNN.

Hiro Toiya, ravnatelj Službe za hitne slučajeve u Honolulu, pozvao je vozače na poseban oprez jer vjetar još uvijek nosi predmete na cestu. Državne su institucije izvijestile da je u Nacionalnom parku Polipoli na otoku Maui pao snijeg, a najavila su ga i na drugim mjestima na havajskim otocima.

- Ovo je vjerojatno prvi put u povijesti da je snijeg pao u nacionalnom parku. Polipoli na Mauiju prekriven je snijegom. To je najniža nadmorska visina na kojoj je snijeg ovdje zabilježen, Polipoli se nalazi na 1,800 m nadmorske visine - rekli su iz DLNR-a (Department of Land and Natural Resources), nadležnog tijela za zaštićene lokacije.

Za vikend je zabilježeno da su vjetrovi puhali brzinom od 100 do 300 kilometara na sat. Najviša brzina izmjerena je u jednom naletu kod vulkana Mauna Kea. Plaže i parkovi su uglavnom zatvoreni, a temperature se noću spuštaju ispod nule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:37