DUGO OČEKIVANI SUSRET

FOTO, VIDEO: Trump teško optužio Obamu i poručio Merkel: 'Nešto imamo zajedničko, oboje smo prisluškivani'

 Jonathan Ernst / REUTERS

Susret Angele Merkel i Donalda Trumpa, koji se u petak održao u Washingtonu, pratila je očekivana doza napetosti i znatiželje, čak i političkog uzbuđenja. Bio je to prvi sastanak uživo američkoga predsjednika i njemačke kancelarke, dva karakterna i svjetonazorska opozita, a prema mišljenju mnogih, i potencijalno odlučujući trenutak za budućnost zapadnog savezništva koje je Trumpovim dolaskom na vlast došlo u krizu.

Njih dvoje imaju značajnu zajedničku povijest, iako su dosad kontaktirali samo telefonom. Naime, Trump nije štedio Merkel u vrijeme svoje predsjedničke kampanje. Najpoznatija i najžešća je njegova izjava da je Merkel "uništila Njemačku". U jakoj je konkurenciji i tvrdnja kako je njezina odluka da primi milijun sirijskih izbjeglica "pogreška katastrofalnih razmjera" za Europu. No, Trump je jednom prilikom Merkel nazvao i "najvažnijim svjetskim liderom".

U.S. President Donald Trump and Germany's Chancellor Angela Merkel wait for reporters to enter the room before their meeting in the Oval Office at the White House in Washington, U.S. March 17, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst
Jonathan Ernst / REUTERS

Ruka pomirenja

Merkel nije bježala od Trumpovih teških riječi, ali je ponudila ruku pomirenja. "Vjerujem da je međusobno razgovarati licem u lice uvijek bolje od toga da govorimo jedno o drugom", poručila je uoči susreta.

Zajednička konferencija za medije bila je vrlo suzdržana - NATO i potreba povećanja izdvajanja Njemačke i drugih saveznika na 2 posto BDP-a. No, Merkel nije zaboravila napomenuti kako je pitanje sigurnosti mnogo više od izdvajanja za obranu. Kancelarka je bila zadovoljna time što je "predsjednik predan Sporazumu iz Minska" i traženju konačnog rješenja za sukob u Ukrajini. Trump je rekao kako je imigracija "privilegij, a ne pravo i kako na prvo mjesto dolazi sigurnost naših građana". Merkel je tu samo dodala potrebu borbe protiv krijumčara ljudima, ali i naglasila potrebu da se pomogne ljudima iz Afrike i s Bliskog istoka u njihovim zemljama prije nego što postanu izbjeglice.

U.S. President Donald Trump welcomes German Chancellor Angela Merkel at the White House in Washington, U.S., March 17, 2017.   REUTERS/Jim Bourg
Jim Bourg / REUTERS

Trump je posebno istaknuo da on, kad je u pitanju trgovina, nije izolacionist, kako je za slobodnu trgovinu, ali i pravičnu trgovinu. Tako je zapravo ponovio svoje ranije navode da SAD ima niz sporazuma o slobodnoj trgovini koji joj štete, kao NAFTA (sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini). Njegovi su savjetnici već otvoreno napadali Njemačku zbog visokog američkog deficita u trgovini - 65 milijardi dolara. Merkel je ovom prigodom pozvala na nastavak pregovora EU i SAD-a o slobodnoj trgovini, ali to je vrlo upitno jer je Trump ukinuo već potpisani transpacifički sporazum (TPP), dok transatlantski (TTIP) još nije niti pregovaran. No, čini se da je Merkel uspjela privući naklonost Ivanke Trump, što se opredmetilo u sastanku između razgovora kancelarke i predsjednika i njihove konferencije za medije.

Njemački program

Ondje su čelnici velikih američkih i njemačkih kompanija razmijenili iskustva o njemačkom programu obuke zaposlenika, što je Trump kasnije pred novinarima pozdravio. Potpisan je i memorandum koji poziva prisutne kompanije, BMW, Siemens, IBM da iznesu prijedloge za jačanje suradnje.

Zaključno, može se reći da je Merkel došla s jednim ciljem: svakako izbjeći bilo kakav trgovinski rat, posebno prije izbora za Bundestag u rujnu.

Jaka Amerika

I čini se da je to dobila, iako je veliko pitanje kako će se njezin posjet ocijeniti u najužem Trumpovom krugu, preciznije kako ga je doživio glavni predsjednikov savjetnik Stephen Bannon. Trump je opet govorio isto, "jaka Amerika je u interesu cijelog svijeta", a dvoje čelnika nije ni riječju spomenulo pitanja Irana, Sirije ili Rusije. Susret je bio bitno hladniji od onog s Theresom May, koji možda potvrđuje da Trump i dalje vidi EU kao problem za svoje trgovinske planove. J

U.S. President Donald Trump meets with Germany's Chancellor Angela Merkel in the Oval Office at the White House in Washington, U.S. March 17, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst     TPX IMAGES OF THE DAY
Jonathan Ernst / REUTERS

Trump je govoreći na konferenciji za medije nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao kako joj je zahvalan zbog "predanosti njemačke vlade povećanju izdvajanja za obranu" i radu na tome da se dostigne cilj od barem 2 posto BDP-a za NATO.

Na konferenciji za medije nakon sastanka Trump je Angeli Merkel rekao i da im je zajedničko što su oboje prisluškivani, i teško optužio bivšeg predsjednika Baracka Obamu, piše BBC.

'Na kraju krajeva, nešto imamo zajedničko", rekao je Trump i ostao pri svojim tvrdnjama da je prisluškivan u mandatu Baracka Obame.

Veliku pažnju privukla je i činjenica da se Trump kasnije odbio rukovati s Angelom Merkel. Naime, nekolicina fotoreportera glasno je zatražila od Trumpa da se on i Merkel rukuju kako bi mogli snimiti i taj trenutak.

Odmah nakon toga Merkel je Trumpu potiho rekla "Mislim da žele rukovanje", na što je Trump uputio 'prazan pogled' prema svima.

Iako je teoretski moguće da Trump zapravo nije čuo poziv za rukovanje od strane njemačke kancelarke, svjetski mediji ovaj trenutak opisuju kao neugodan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 12:31