NEREDI U BUDIMPEŠTI

FOTO, VIDEO: U MAĐARSKOJ JEDAN OD NAJVEĆIH PROSVJEDA PROTEKLIH GODINA Deseci tisuća građana ustali protiv reizbora Orbana: Ponovno prebrojite listiće!

 
 Twitter

Deseci tisuća Mađara prosvjedovali su u subotu u Budimpešti protiv onoga što nazivaju nepoštenim izbornim sustavom koji je premijeru Viktoru Orbanu omogućio uvjerljivu izbornu pobjedu nakon "kampanje obilježene mržnjom" prema imigrantima.

Orban je u prošlu subotu osvojio treći premijerski mandat nakon što je protuimigrantska kampanja njegovoj stranci Fidesz osigurala dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Organizatori prosvjeda su na Facebooku zatražili ponovno prebrojavanje listića, slobodu medija, novi izborni zakon, kao i učinkovitiju suradnju oporbenih stranaka.

Radi se o jednom od najvećih prosvjeda u Mađarskoj proteklih godina, na kojem se prema organizatorima okupilo 100.000 ljudi.

Prosvjednici su marširali od zgrade opere do parlamenta, noseći mađarsku trobojnicu i zastavu EU-a.

People attend a protest against the government of Prime Minister Viktor Orban in Budapest, Hungary, April 14, 2018. REUTERS/Bernadett Szabo     TPX IMAGES OF THE DAY - RC1BB9784980
REUTERS

"Mi smo većina", uzvikivali su. "Viktor Orban je zaboravio odakle je došao", rekao je Ors Lanyi, jedan od organizatora, dok su okupljeni zviždali na spomen premijerova imena.

"Razočarani smo rezultatima izbora koji, po mom mišljenju, nisu čisti", kazao je 26-godišnji Palma.

Orban je rekao da mu je uvjerljiva pobjeda na parlamentarnim izborima dala snažan mandat da ograniči prava migranata i da se radije bori za Europsku uniju nezavisnih država umjesto za "Sjedinjene Europske Države".

Fidesz je natuknuo da bi, čim se parlament ponovo sastane, mogao nastaviti s naporima donošenja zakona kojim bi se znatno ograničio rad udruga koje promiču prava migranata.

People attend a protest against the government of Prime Minister Viktor Orban in Budapest, Hungary, April 14, 2018. REUTERS/Bernadett Szabo - RC138BDAB2E0
REUTERS

Vladin prijedlog zakona "Stop Soros" upućen parlamentu prije izbora, predviđa uvođenja poreza od 25 posto na strane donacije nevladinim udrugama koje, kako tvrdi vlada, podržavaju migraciju u Mađarsku.

Taj prijedlog zakona se odnosi na američkog milijardera podrijetlom iz Mađarske, Georgea Sorosa, koji u Europi zagovara i pomaže promicanje liberalne demokracije i otvorene granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2021 01:31