POTRAGA I PO NOĆI

FOTO, VIDEO: VELIKA UTRKA S VREMENOM Spasioci u dramatičnoj potrazi za preživjelima nakon urušavanja vijadukta u Genovi, angažirani i psi tragači

 
 Stefano Rellandini / REUTERS

Nakon urušavanja vijadukta u Genovi spasilačke službe i dalje su u potrazi za preživjelima i tijelima stradalih, a prema posljednjim informacijama koje je objavila agencija ANSA u nesreći je poginulo najmanje 35 osoba. Te informacije dostavili su lokalni vatrogasci, no drugi službeni izvori spominju 22 ili 26 ljudskih žrtava, ali svi se slažu da će brojka rasti.

"I dalje pokušavamo izvuči preživjele iz ruševina", rekla je Alessandra Bucci, službenica policije u Genovi, te dodala kako se nadaju da će pronaći još živih ljudi. Za sada je 16 osoba hospitalizirano, od kojih je deset u kritičnom stanju.

Oko 300 vatrogasaca djeluje na mjestu nesreće, a kao pomoć pri pronalasku stradalih koriste se i psi tragači. Bucci je kazala kako će spasioci nastaviti potragu i po noći.

"Most se iznenada srušio sa svime što na njemu nalazilo. Bio je tu uistinu apokaliptičan prizor, nisam mogao vjerovati svojim očima", rekao je motorist Alessandro Megna, koji se našao na mjestu događaja.

Vijadukt Morandi urušio se oko 11:30 sati po lokalnom vremenu uslijed jakih kiša.

FOTOGALERIJA: Urušavanje vijadukta u Genovi

Vijadukt je pušten u promet 4. rujna 1967. nakon četiri godine gradnje. Nazvan je po projektantu, inženjeru Riccardu Morandiju, dug je 1.182 metra te je niz godina meta kritika zbog svoje problematične konstrukcije, pišu talijanske novine Corriere della Sera koje dodaju da se urušio možda upravo zbog toga.

"Ljudi koji žive u Genovi koriste taj most dva puta dnevno", rekao je zamjenik ministra prometa Edoardo Rixi koji živi u gradu. "Ne možemo živjeti s infrastrukturom izgrađenom tijekom 1950-ih i 1960-ih", dodao je.

Vijadukt koji prolazi iznad trgovačkih centara, tvornica, stambenih zgrada, željezničke pruge Genova-Milan i rijeke Polcevera, te je dio autoceste A10, bio je tema rasprava inženjera zbog velikih troškova održavanja koji su u jednom trenutku trebali prestići same troškove izgradnje, zbog čega su neki čak zahtijevali da se on sruši i sagradi novi.

Reuters piše kako je most obnovljen prije dvije godine, a upravitelj autoceste istaknuo je da su u vrijeme kolapsa trajali radovi učvršćivanja njegovih temelja te da je vijadukt bio pod stalnim nadzorom.

Iz talijanske su vlade kazali kako je urušavanje vijadukta pokazalo Italiji da je potrebno ulagati više u obnovu istrošene infrastrukture, ignorirajući i EU-ova ograničenja budžeta ukoliko je potrebno.

"Trebamo se zapitati jesu li poštivanja tih ograničenja budžeta važnija od sigurnosti talijanskih građana. Očito za mene nisu", rekao je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Dodao je da se "obvezuje Talijanima da će ustrajati do kraja u pronalaženju odgovornih za tu katastrofu jer nije prihvatljivo na taj način umrijeti u 2018. godini".

"Prošao sam tim vijaduktom stotinama puta i učinit ću sve da pronađemo imena odgovornih. Neprihvatljivo je da se tako umire u Italiji", zaključio je Salvini, euroskeptični ministar i čelnik krajnje desne stranke Liga.

Iz ureda premijera Giuseppea Contea rečeno je kako je on na putu za Genovu i da će ostati ondje do srijede.

Ministrica obrane Elisabetta Trenta kazala je da vojska može ponuditi ljudstvo i vozila kao pomoć u spašavanju.

Ispovijesti svjedoka: 'Sve sam gledao u svom retrovizoru'

Vozač autobusa Alberto Lercari za talijanski list Corriere della Sera ukratko je opisao što je vidio.

- Prema meni su trčali bosi ljudi, potpuno izbezumljeni, bilo je strašno. Začula se buka, poput grmljavine, izjavio je.

- Komadi vijadukta pali su 20-ak metara od mog auta kojim sam se kretao u smjeru juga. Prvo se urušio središnji stup, a zatim i sve ostalo, izjavio je za La Stampu Davide Ricci.

Jedan neimenovani vozač za La Repubblicu je ispričao da je u vlastitom retrovizoru gledao kako iza njega nestaje vijadukt koji je upravo prešao.

- Bilo je to užasno iskustvo, pravo je čudo da sam živ, kazao je.

Matteo Pierami je preko vijadukta sa ženom i dvomjesečnom bebom prešao tek sat vremena prije tragedije, išli su iz Toskane prema Liguriji, a u drugom autu su putovali i njihovi prijatelji s djetetom.

- Još uvijek pokušavam shvatiti što se dogodilo. Moja supruga i prijatelji su i dalje u stanju šoka. Nismo ni čuli ni vidjeli ništa, ali nakon što smo prešli vijadukt zaustavili smo se kako bismo pojeli nešto u jednom restoranu, a onda su nam iznenada telefoni poludjeli. Svi su nas zvali i željeli doznati jesmo li živi, rekao je.

Brojni mediji spominju i vozača kamiona koji se zaustavio tek nekoliko metara prije ponora. On zasad ne želi istupati u javnost, a direktor kompanije u kojoj je zaposlen izjavio je da je, logično, u stanju šoka.

Kazao je da je dao izjavu talijanskim istražiteljima, a otkrio je i da je velika gustoća prometa možda bila faktor koji mu je spasio život, s obzirom da je vozio sporije. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:00