KATASTROFA U JAPANU

FOTO Visoka radijacija zabilježen u moru blizu Fukushime

 AP Photo/Tokyo Electric Power Co. via Kyodo News

>>>>NOVO<<<< 20:30 - Abnormalno visok stupanj radijacije zabilježen u morskoj vodi u blizini nuklearne elektrane Fukushima, ali službenici TEPCO-a tvrde kako radijacija nije prijetnja za ljudsko zdravlje.

17:25 Kontaminacija proizašla iz problema koja su posljednjih desetak dana potresli elektranu Fukushima, a potresaju je još uvijek, bit će prisutna desetljećima, priopćila je Francuska agencija za nuklearnu sigurnost (ASN).

Radijacija će biti velik problem za ljude, okoliš i hranu narednih godina. Problem je, kažu u agenciji, što je i gorivo koje se ispušta iz elektrane putem dima radioaktivno, a na to rijetki obraćaju pozornost. Posljedice se još uopće ne mogu niti utvrditi, ali pretpostavlja se kako će radijacija imati efekt na sve u krugu oko stotinu kilometara. Posebno je opasno u blizini elektrane gdje je stupanj radijacije mnogo iznad normale i efekt se već može primijetiti na ozračenim biljkama, okolišu pa i ljudima. Također, mogao se primijetiti i na mlijeku i špinatu, koji su bili izrazito ozračeni.

17:00 Radijacija je u granicama normale, izvijestili su stručnjaci koji se nalaze u blizini elektrane Fukushima, iz koje se ranije primijetio gust sivi dim, zbog kojeg su evakuirani radnici elektrane. Sad je sve pod kontrolom.

15:00 U Japanu je danas počela izgradnja prve montažne kuće pored evakuacijskog centra u sjevernom japanskom gradu Rikuzentakati, što je prva gradnja nakon razornog potresa i tsunamija koji su pogodili Japan prije deset dana. Vlasti žele preseliti ljude iz skučenih skloništa u kuće koje bi trebale biti sagrađene do kraja mjeseca.

12:50 Japanski su stručnjaci uspjeli spojiti šest oštećenih nuklearnih reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima s električnim napajanjem, ali, poručuju kako je prerano reći da je došlo do obrata situacije u pozitivnom smjeru, javlja Reuters.

Struja je spojena ali zasad nije uključena većina pumpi i hladionika koji su najvjerojatnije teško oštećeni u potresu i tsunamiju. Za sada je aktivirana samo jedna pumpa, a oštećenim reaktorima i bazenima s potrošenim gorivom u nuklearki Fukushima Daiichi, 240 kilometara sjeverno od Tokija, hitno je potrebno hlađenje pomoću klima uređaja i vode. Američki ministar za energetiku Steven Chu je na upit da li je najgore u nuklearnoj krizi u Japanu prošlo odgovorio da se "vjeruje da je tako", ali da ne želi to još potvrditi.

11:10 - Svjetska znanstvena organizacija (WHO) objavila je danas kako je razina zračenja u namirnicama znatno veća nego što se ranije mislilo, objavile su strane novinske agencije. Japansko je ministarstvo zdravstva upozorilo građane da ne piju vodu iz slavine jer je u njoj izmjerena količina radioaktivnog joda tri puta viša od dopuštene. Također, naglašeno je kako je zračenjem zahvaćeno mlijeko i povrće, a posebno su istaknuli mliječne proizvode i špinat iz prefekture Fukushima. - Situacija je puno ozbiljnija no što smo očekivali. Iako smo vjerovali da se problem kontaminacije može ograničiti na područje od 20 do 30 kilometara neke od namirnica su 'pobjegle' iz zatvorene zone - objavio je glasnogovornik WHO-a Peter Cordingley.

________________________

TOKIO - Svi radnici evakuirani su iz postrojenja nuklearne elektrane Fukushima Deiichi nakon što je primijećen sivi dim kako se uzdiže iznad jednog od reaktora.

Hiroshi Aizawa, glasnogovornik Tokijske električne energije, vlasnika nuklearke oštećene u potresu, a potom i u tsunamiju, navodi kako kompanija istražuje uzrok pojave dima iz skladišta potrošenog nuklearnog goriva reaktora 3. Upravo je taj reaktor u samom centru pažnje jer od šest pogona u nuklearnoj elektrani Fukushima jer samo on radi na plutonij koji je potencijalno najopasniji za ljudsko zdravlje. Opasniji i od urana.

Zaposlenici u tvornici posljednjih se tjedana bore ne bi li ohladili reaktore te doveli istjecanje zračenja pod kontrolu. U ponedjeljak je ponovo pokrenuto hlađenje vodenim topovima.

Stručnjaci su uspjeli dovesti struju do oštećenog postrojenja, no za sada je električna energija dovedena samo do reaktora 2. Unatoč tome još će dosta proći prije nego što se taj reaktor počne samostalno hladiti jer se prije pokretanja sustava mora provjeriti stanje sve opreme. Ta će operacija trajati do tri dana.

Japanske su vlasti najavile kako će elektrana biti zatvorena nakon rješavanja krize, a TEPCO je istaknuo da će zbog visoke doze zračenja za potpuno rastavljanje centrale trebati i do 10 godina.

U potresu koji se dogodio 11. ožujka bez vode ostalo je 1,04 milijuna kućanstava, oštećeno je gotovo 1,2 milijuna zgrada, a čak 14,623 je potpuno uništeno. Bez električne energije je 257,000 domova dok je 362,580 ljudi evakuirano. Privremene brojke navode kako je poginulo i nestalo više od 21,500 osoba, a policija je potvrdila čak 8,539 smrtnih slučajeva.

Kiša koje je u ponedjeljak počela padati znatno otežava akcije spašavanja na potresom pogođenim područjima, a također i dovodi do zabrinutosti građana zbog radioaktivnosti. Iako su znanstvenici objavili kako je razina zračenja koja se može naći u kiši, vodi iz vodovoda i nekim prehrambenim namirnicama za zdravlje zanemarivo mala, stanovništvo i dalje strahuje.

Razina radioaktivnog joda tri puta viša od dopuštene primijećena je u ponedjeljak u vodi u jednom selu udaljenom 40 km od centrale Fukushima. U radijusu od 20 kilometara od elektrane, znatno su ozračeni mlijeko i špinat.

Strah izaziva vjetar koji puše u smjeru juga te prema Tokiju, 13-milijunskoj metropoli, odnosi radioaktivne čestice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:39