WUHAN

FOTO: ZABORAVLJENI GRAD Prizori s ulica sugeriraju da se baš ništa nije promijenilo, ali iz Kine iz dana u dan stižu sve bolje vijesti

 
Wuhan
 AFP

Od koronavirusa dosad je u Kini umrlo više od 3000 ljudi, dok je prema posljednjim podacima ovim opasnim virusom zaraženo više od 80.000 osoba.

U Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei i žarištu epidemije, u zadnja 24 sata zabilježeno je 126 novih slučajeva zaraze, no dobra je vijest da ostatak provincije u istom razdoblju ne bilježi nijedan novi slučaj zaraze.

Prvi je to put da od početka epidemije u prosincu prošle godine da lokalne vlasti u ovoj kineskoj provinciji, ne računajući Wuhan, nisu prijavile novi slučaj zaraze koronavirusom.

Malo optimizma u Hubeiju pokrenulo je glasine da bi se opća karantena u provinciji uskoro mogla ukinuti. Prema informacijama koje stižu iz Kine uskoro bi se mogle ponovno otvoriti škole, a spekulira se bi se u nekim dijelovima provincije nastava počela održavati već od idućeg tjedna.

- Dan koji svi s nestrpljenjem iščekuju se bliži, izjavio je zamjenik tajnika kineskog Državnog vijeća Ding Xiangyang.

FOTOGALERIJA: Mjesto iz kojeg je krenuo koronavirus je i dalje grad duhova

U međuvremenu, mjere koje su su kineske vlasti u suradnji sa epidemiolozima poduzele u Wuhanu doista su rigorozne pa je ovo mjesto s oko 11 milijuna stanovnika vrlo brzo nakon izbijanja epidemije postalo grad duhova.

I malo se toga u međuvremenu promijenilo. Gradske ulice su puste, automobila gotovo da ni nema, a tek rijetki građani se koriste sredstvima javnog prijevoza.

Oni najhrabriji koji se ipak odluče prošetati gradom obavezno na licu nose masku, ali na ulicama se ipak najčešće mogu vidjeti zdravstveni djelatnici u bijelim skafanderima koji ili nasumično testiraju ljude po gradu ili provode dezinfekciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:01