TURSKI PREDSJEDNIK U BIH

FOTO: ZABRANJEN U NJEMAČKOJ, AUSTRIJI I NIZOZEMSKOJ, A U BiH KAO KOD KUĆE! Ovo nisu scene iz Istanbula ili Ankare, već iz Sarajeva

 
 Tom Dubravec / Hanza Media, Reuters

Europa neće opstati bez islama, niti može ignorirati Tursku, poručeno je s velikog predizbornog skupa turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana u Sarajevu. Autobusima iz Austrije, Francuske, Švedske, Makedonije i niza drugih zemalja desetak tisuća Turaka iz dijaspore došlo je u Sarajevo, najzapadniji europski grad u kojem je Erdoğanu dopušteno održati predizborni skup uoči općih izbora u Turskoj 24. lipnja.

U sportskoj dvorani Zetra bio je i manji broj građana Bosne i Hercegovine, a veći dio programa održavao se na turskom i bez prijevoda, kao i zaključni Erdoğanov govor. Tisuće okupljenih pjevanjem su ponavljale Erdoğanovo ime i mahale tisućama turskih zastava, uz vrlo velik broj novinara iz Turske. Manje skupine pjevale su i "Erdoğane, sultane", a službeni voditelj skupa je turskog predsjednika usporedio sa sultanom Mehmedom II. Osvajačem. Skup je osiguravao velik broj pripadnika bosanskih policijskih i sigurnosnih službi, ali su glavnu riječ imali turski službenici, slično kako SAD preuzima osiguranje posjeta svojih dužnosnika.

Na bini u Zetri uz veliku zastavu Turske bila je istaknuta i zastava Bosne i Hercegovine te portreti Erdoğana i Kemala Atatürka, tvorca moderne sekularne Turske. Uz Atatürkov portret preko velikog ekrana turski je hodža molio Bismilu, a u publici je bilo muškaraca s crvenim fesovima kakve je Atatürk svojedobno zabranio u skladu sa svojom vizijom moderne, Europi okrenute Turske u kojoj će vjera biti striktno odvojena od politike. Do Erdoğana, koji je počeo proces restauracije predatatürkovskog osmanskog poretka. Skup u Zetri bio je središnji događaj dolaska turskog predsjednika u Sarajevo, koji ima karakter radnog posjeta. Radno: na skupu s nizom turskih ministara u zgradi Predsjedništva BiH, sagrađenoj nakon austrougarske aneksije Bosne i Hercegovine, potpisano je pismo namjere o gradnji autoceste Sarajevo - Beograd kreditom turske državne banke Exim i najavljen novi sporazum o slobodnoj trgovini kojim bi sadašnja razmjena od 800 milijuna dolara uskoro porasla na milijardu. Od vlasti BiH zatražio je suradnju na izručenju pristaša Fethullaha Gülena.

Erdoğan je odao poštovanje ratnom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću na njegovu grobu na braniteljskom (šehidskom) groblju Kovači. No, otkazana je najavljena zajednička molitva u Gazi Husrev-begovoj džamiji, kao i iftar, objed nakon cjelodnevnog ramazanskog posta. Na skupu u Zetri predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, održao je vjersko-stranački govor bezrezervne podrške Erdoğanu. S njim su bili supruga Sebija, ravnateljica Kliničko-univerzitetskog bolničkog centra u Sarajevu i najvjerojatnija nova predsjednica SDA, Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Bakir Izetbegović je sve u Zetri pozdravio vjerskim pozdravom "selam alejkum". "Dugo smo živjeli zajedno i dobro smo se proveli zajedno. Bošnjaci su branili Tursku kao svoju domovinu", rekao je, podsjećajući na zajedničku povijest u Otomanskom Carstvu.

“Pokušali su Turke i Bošnjake odvojiti od njihove vjere i tradicije, ali svakih 100 godina Bog pošalje čovjeka koji će narodu vratiti vjeru. Takvog čovjeka nitko ne može pobijediti”, rekao je Bakir Izetbegović, praćen ovacijama. U BiH je to bio njegov otac Alija, a u Turskoj je to Erdoğan. "Ne možete objasniti kako smo se mi ovdje uspjeli obraniti, to je moguće samo Božjom intervencijom i Božjom voljom, a danas se ne može objasniti kako se Turska nosi sa svim nevoljama koje je okružuju, a još i napreduje. To je moguće jer imate čovjeka kojega vam je Bog poslao, a ime mu je Tayyip Recep Erdoğan", rekao je Bakir Izetbegović. Kako je formalno bila riječ o radnom, a ne o službenom posjetu turskog predsjednika, grad nije bio posebno pripremljen niti okićen turskim zastavama.

Veliki plakat dobrodošlice na aerodromu, digitalna poruka istog sadržaja na modernom šoping-centru na Marijin dvoru, štand s bosanskim i turskim zastavama u glavnoj sarajevskoj pješačkoj ulici Ferhadiji. Skup u Zetri organizirala je Unija europsko-turskih demokrata kao svoj šesti kongres. To je ovdje malo poznata udruga koja okuplja Turke u dijaspori, ima ogranke u 17 zemalja i vjeruje se da ima bliske odnose s vladajućom turskom Strankom pravde i razvoja (AKP). “Bosna nije samo komad zemlje. Bosna je Jeruzalem u srcu Zapada, Andaluzija koju se želi uništiti. A nama Bosna nikad nije bila tuđina. Što nam znači Istanbul, to nam je i Bosna”, poručili su organizatori. Erdoğan je ponovio da mu je Izetbegović “ostavio Bosnu u amanet”, ali sada drugim riječima. "Mudri lider i državnik, prije nego što će se preseliti na drugi svijet, ostavio mi je jedan zavjet rekavši: 'Erdoğane, vi se pobrinite za ovo područje'.

Mi Bosnu nikad nismo smatrali drugim prostorom. Bili smo uz BiH i ostat ćemo uz BiH”, rekao je, prema prijevodu N1 televizije. Pred novinarima u Predsjedništvu BiH poručio je da će Turska nastaviti raditi i sa susjedima BiH, Hrvatskom i Srbijom, na stabilizaciji i napretku čitave regije. Erdoğan je istaknuo da je Turska i europska zemlja. "Europa za nas nije novo mjesto, već prostor naših predaka koji su tu živjeli tisuću godina. Osmanska država je imala europski karakter. Nakon njezina raspada povukli smo se na prostore Trakije i uvijek smo imali odnose s Europom”, poručio je Erdoğan. Turska nikad nije imala skriveni cilj u BiH, osim podrške prosperitetu, jedinstvu i ekonomskom razvoju BiH, poručio je jučer Erdoğan. Izrazio je podršku BiH kao zemlji triju naroda, dvaju entiteta i distrikta Brčko, pohvalio je zbog napretka u ispunjavanju uvjeta za približavanje EU i obećao podršku u idućem koraku prema članstvu u NATO-u.

Europske države koje smatraju da su kolijevka demokracije danas su pale na ispitu, BiH je pokazala da je demokratska država, rekao je Erdoğan na velikom skupu u Zetri. Koliko god se neki trudili odvojiti Turke - one u europskim zemljama od onih u Turskoj - u tome neće uspjeti, poručio je Erdoğan. Europski Turci imaju zadatak obavezno uzeti državljanstvo države u kojoj žive, rekao je, poručujući im da i dalje čuvaju vjeru i jezik jer ako to izgube, bit će izgubljeni. Kritizirao je europske zemlje rekavši da pokazuju neprijateljstvo prema Turskoj. Podsjetio je da su se Turci u bitki na Dardanelima zajedno borili s Bošnjacima i poručio da se mora ponovno postići takvo jedinstvo. "Glas koji se diže iz Sarajeva je nagovještaj na predstojećim izborima. Ustanite. Znaš naš pozdrav. Jedna zastava, jedna država, jedna domovina", poručio je Erdoğan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:49