FOTO: IZ MINUTE U MINUTU O PROSVJEDIMA

FOTO: ZAVRŠEN PROSVJED U SARAJEVU Oslobođeni mladić: 'Policija nas je tukla u podrumu!'

U Bosni i Hercegovini ponovno su organizirani prosvjedi. Demonstranti su se okupili u Sarajevu i Bihaću, traže ostavke i hapšenja
 Nikola Vilić/Cropix

>>> NOVO 20:24 - Posljednja grupa prosvjednika u Sarajevu razišla se nešto prije 20 sati. Promet je pušten u funkciju na svim prometnicama koje su prethodno bile blokirane.

19:31 - Iz zgrade Kantonalnog suda u Sarajevu pušteno je preostalih deset privedenih prosvjednika, među kojima je i Sanjin Čepalo koga se sumnjiči za organizaciju prosvjeda, piše Klix.ba . Svi su pušteni na slobodu nakon što je ocijenjeno da nema osnove za njihovo zadržavanje u pritvoru.

Netom prije toga, prosvjednici su na policiju bacili Molotovljev koktel.

19:00 - Neka od raskrižja u središtu Sarajeva i u večernjim su satima u nedjelju bila blokirana a promet vozilima sprečavale su skupine uglavnom mlađih osoba koje su tijekom dana sudjelovale u prosvjedima tražeći ostavku vlade Federacije Bosne i Hercegovine te puštanje iz pritvora onih prosvjednika koji su ranije privedeni zbog sudjelovanja u paleži i vandalizmu.

Na nekim ulicama oni su pokušavali postaviti i kontejnere kako bi dodatno zapriječili promet. Nekoliko stotina prosvjednika tijekom poslijepodnevnih sati kružilo je glavnim gradom BiH zadržavši se najprije pred teško oštećenom zgradom Predsjedništva BiH da bi potom otišli pred policijsku postaju a zatim i pred županijsko tužiteljstvo i sud.

18:36 - Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača poručio je na današnjoj konferenciji za novinare u Bihaću da neće podnijeti ostavku na tu funkciju, javlja Klix.ba . Također je istaknuo da “policija više neće trpjeti batine”, te navodi da mediji snose dio odgovornosti zbog činjenice da su se prosvjednici okupili u blizini njegove kuće, pokušavajući kamenovati objekt.

17:37 - Čelnik Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini Himzo Selimović u nedjelju je podnio ostavku, uz pojašnjenje kako se tijekom ovotjednih prosvjeda potvrdila nemogućnost nužne koordinacije djelovanja policije.

"Kao odgovoran čovjek izvjestit ću pismeno parlamentaerni odbor da podnosim ostavku", kazao je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu Selimović, koji se nalazi na čelu agencije čija je zadaća i zaštita sjedišta državnih tijela vlasti poput predsjedništva BiH.

Pokušavajući pojasniti što se zapravo dogodilo, Selimović je kazao kako je problem bio u tome što različite policijske agencije djeluju bez ikakve koordinacije pri čemu nitko nikome ništa ne može zapovjediti.

"Mi smo i toga dana, s obzirom da je bila ugrožena zgrada predsjedništva BiH, tražili angažiranje specijalne policijske jedinice Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a kolege su odgovorile da nemaju zakonske ovlasti da te kapacitete stave u funkciju", kazao je Selimović.

"Ja već tri godine inzistiram da se usuglase procedure za postupanje u kriznim situacijama. Do danas mi to nismo uspjeli usuglasiti", upozorio je ovaj visoki policijski dužnosnik.

Dodao je kako ostavku podnosi i stoga jer u ovakvim okolnostima nije u stanju jamčiti sigurnost.

17:05 - Prosvjednici su blokirali i raskrižje na Skenderiji. Došlo je i do nesreće. Naime, vozač motornog vozila pokušao se probiti kroz masu i pritom je ozlijedio jednu djevojku, a zatim je pobjegao s mjesta događaja, javlja Klix.ba .

16:40 - Prosvjednici su blokirali Titovu ulicu u centru Sarajeva.

16:35 - Jedan 17-godišnjak pušten je iz pritvora, nakon čega se obratio okupljenima ispred zgrade Tužilaštva moleći ih da ne bacaju kamenje i pokazujući im povrede koje je zadobio. Napeta je atmosfera, građani uzvikuju: "Ubojice, ubojice!", a neke žene vrište. Jedna majka plače i viče na policiju tražeći da joj kažu gdje je njeno dijete. Zaoštrava se situacija na prosvjedima. Prosvjednici nemaju informacije o broju i mjestu na kojem se nalaze ostali privedeni i zahtijevaju da im se najdalje za 15 minuta obrati netko iz Tužiteljstva KS, javlja Klix.ba.

Mladić je posvjedočio da ih je policija sve, i maloljetnike i punoljetne, odvodila u podrume i ondje tukla.

16:10 - I nakon što je u 16 sati istekao rok koji su prosvjednici dali vlastima u Sarajevu da puste na slobodu preostalih 15 osoba uhićenih za nereda u gradu, iz zgrade Kantonalnog suda niti jedan od uhićenih građana nije oslobođen. Prosvjednicima se, a oko 16 sati preostalo ih je oko dvije i pol tisuće, nije obratio nitko iz Zgrade suda pred koju su okupljeni došli nakon što su 'okupirali' zgradu policije i izborili se za puštanje 15 prosvjednika, dok ih je isti toliko, navodno, u zgradi suda. Prosvjednici su sada postavili novi rok - ukoliko se do 16,30 ne puste prosvjednici na slobodu blokirat će sve prometnice u središtu Sarajeva.

Pred zgradom je i dalje veliki broj specijalnih policajaca, ali nikakvih nereda nema u gradu.

14:46 Oko tisuću demonstranata u Sarajevu došlo je pred zgradu Tužiteljstva Kantona Sarajevo. Prema izvješću AJB , traže oslobađanje pritvorenih te uzvikuju: 'Skinite kacige' i 'Djecu napolje, lopove u zatvore'. Izvješća o sukobima zasad nema.

Srpski premijer Ivica Dačić iz Amerike je upozorio da je samo jedna iskra dovoljna da ponovno zapali plamen sukoba u regiji.

------------------------------

14:15 Demonstranti su ispred sjedišta Predsjedništva BiH u Sarajevu krenuli prema zgradi policije kako bi zatražili puštanje uhićenih demonstranata na slobodu. Ondje je zabilježena prisutnost specijalaca, no sukoba zasad nema.

Istovremeno, u Tuzli, gdje su prosvjedi i krenuli, održan je kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona s predstavnicima Udruge nezaposlenih "Bolje sutra“ i neformalne Facebook grupe "UDAR“. Jednoglasno su usvojeni zaključci da bi se stanje trebalo mijenjati i popravljati u skladu s ustavom i zakonom te da se podržava pravo na prosvjede, ali osuđuje nasilje s bilo koje strane.

Nadalje, zaključak je da su prvi koraci za rješavanje situacije učinjeni i svi su suglasni da se problemi rješavaju dijalogom. U sljedećih deset dana, kroz razgovore i konzultacije svih zainteresiranih, doći će do prijedloga kandidata za mandatara i članove Vlade, te će iste izglasati na sjednici Skupštine. Peti je zajednički zaključak da će se nastaviti kontinuirano raditi i razgovarati radi što bržeg iznalaženja najboljih i najefikasnih rješenja, prenosi AJB .

VISOKI PREDSTAVNIK 'Federacija BiH ima oko 150 ministara! Da su bili efikasni, ne bi ih palili'

------------------------------

Fotogalerija: Premijer Milanović u obilasku Mostara

13:52 Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović u nedjelju je u Mostaru, nakon obilaska oštećenih zgrada u nedavnim prosvjedima, izjavio kako je doputovao u BiH dati potporu smirivanju stanja u toj zemlji.

"Ovo (prosvjedi) se ne bi dogodilo da je Bosna i Hercegovina imala jasnu koherentnu politiku o tomu što želi", rekao je Milanović.

Po njegovim riječima, BiH treba što je prije moguće dobiti europske perspektive. Ako se to ne dogodi, upozorio je, ovakve stvari (prosvjedi) događat će se i ubuduće, a Hrvatskoj to nije u interesu, napomenuo je.

"Bosna i Hercegovina nema šanse ako ne počne svoj proces prilagođavanja EU", rekao je Milanović.

Na upit zašto je došao u Mostar, a ne u Sarajevo, Milanović je odgovorio: "zato što je bliže" te dodao kako je Mostar jedina miješana dvonacionalna sredina što ima, kako se izrazio, svoju težinu i opasnost.

Milanović je u pratnji predsjednika vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande obišao zgradu Hercegovačko-neretvanske županije koja je spaljivanjem oštećena u nedavnim nasilnim prosvjedima koji su zahvatili više gradova u BiH.

Milanović je također posjetio i sjedište HDZ-a BiH, koje je također oštećeno u nemirima. U zagradi ga je dočekao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je izvijestio Milanovića da je u stranačkim prostorijama u nemirima spaljeno i raspelo.

------------------------------

13:48 Na glavnom gradskom trgu u Bihaću okupilo se blizu 500 demonstranata, piše AJB .

Demonstranti ondje najavljuju blokadu prometnica, a udruženja ratnih veterana traže ostavku i hapšenje premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače te ostavku kantonalne Vlade.

FOTO: Premijer Lipovača napustio BiH s hrvatskom putovnicom, premijer Zeljković dao ostavku!

------------------------------

12:56 Demonstranti u centru Sarajeva blokirali su promet, javlja Al Jazeera Balkans . Oko 300 okupljenih ispred Predsjedništva BiH uzvikuju 'Lopovi, lopovi'.

------------------------------

12:42 Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović stigao je u nedjelju rano poslijepodne u Mostar gdje će se u hotelu "Bevanda" susresti s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom.

Premijer Milanović je, kako su rekli u njegovu protokolu, doputovao u posjet Mostaru zbog nedavnih socijalnih nemira i kako bi dao potporu smirivanju stanja.

Po završetku sastanka s Bevandom predviđen je obilazak zgrade vlade Hercegovačko-neretvansko županije koja je u petak zapaljena u prosvjedima koji su izbili u više gradova Federacije BiH.

Nakon obilaska premijeri Milanović i Bevanda održat će konferenciju za medije.

------------------------------

Fotogalerija: Novo okupljanje prosvjednika u Sarajevu

12:16 Manja skupina prosvjednika okupila se u nedjelju oko 12 sati ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u središtu Sarajeva kako bi nastavila zahtijevati ostavku vlade Federacije BiH. Oni nisu ometali promet, a brojnije od njih bile su novinarske ekipe.

Prosvjed je zakazala neformalna skupina građana čiji su se pripadnici na istom mjestu okupili i u subotu tražeći tada ostavku vlade Sarajevske županije koja je i uslijedila. Stotinjak najupornijih prosvjednika uglavnom mlađe dobi je uz ostavku federalne vlade naknadno zatražilo i puštanje na slobodu izgrednika uhićenih zbog izazivanja nereda i nasilja u petak.

Prosvjedna okupljanja najavljena su i u Bihaću pred sjedištem županijske vlade čija se ostavka traži od četvrtka.

Većina političkih stranaka u BiH na prosvjede započete prošlog tjedna do sada je reagirala pozivima na smirivanje i otvaranje dijaloga koji bi doveo do rješenja problema. Jedan od načina izlaska iz sadašnje krize mogli bi biti i izvanredni izbori, a iza takvog prijedloga stoji Stranka demokratske akcije (SDA).

Zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je potvrdio kako je to prijedlog koji će biti ponuđen i ostalim strankama koje imaju zastupnike u parlamentu BiH i mogu odlučiti o promjenama izbornog zakona. Jedino je tako moguće ubrzati provedbu općih izbora ranije najavljenih za listopad.

"Mislim da narod želi promjenu vlasti. Hoćemo li na to čekati osam mjeseci ili ćemo to učiniti za tri mjeseca, pitanje je koje vjerojatno trebamo postaviti strankama u Republici Srpskoj... Mislim da to treba učiniiti u roku od tri mjeseca", kazao je Izetbegović za sarajevsku komercijalnu televiziju TV 1.

Političari u RS do sada su krajnje suzdržano reagirali na prosvjede na teritoriju Federacije BiH potencirajući kako je bitno da se oni ne prenesu i na drugi entitet.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je kako je "ponosan na građane RS jer nisu nasjeli na provokacije i dopustili prenošenje nemira iz FBiH" sugerirajući pritom kako je na djelu neka vrsta urote čiji je krajnji cilj rušenje RS.

"Očigledno je da samo ekonomski i socijalni problemi u FBiH nisu zapalili zgrade tri kantonalne vlade, već je riječ o političkom projektu koji bi trebao eskalirano stanje iz FBiH na neki način prenijeti u RS", izjavio je Dodik.

Glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika za BiH (OHR) Eldar Subašić u nedjelju je zanijekao mogućnost intervencije vojnih snaga Europske unije u sadašnjim okolnostima.

Pojašnjavajući tvrdnje bečkog dnevnika "Kurir" koji je visokog predstavnika Valentina Inzka citirao da nije isključeno slanje vojnih snaga u BiH u slučaju eskalacije krize Subašić je kazao kako zadaća EUFOR-a u BiH nije sprječavanje socijalnih nemira nego otklanjanje eventualnih vojnih prijetnji.

------------------------------

SARAJEVO - Prijepodnevni sati u nedjelju u Bosni i Hercegovini protječu mirno, a komunalne službe nastavljaju uklanjati tragove nereda koji su izbili u petak tijekom prosvjeda zbog socijalnog i političkog stanja u zemlji.

Još uvijek se zbrajaju materijalne štete, a lokalni mediji navode iznos od čak 50 milijuna konvertibilnih maraka (25 milijuna eura).

Nova okupljanja prosvjednika najavljena su za 12 sati u Sarajevu, a riječ je o istoj skupini koja je u subotu poslijepodne na nekoliko sati blokirala glavnu gradsku prometnicu ispred sjedišta Predsjedništva BiH. Tada se okupilo tek stotinjak uglavnom mlađih ljudi koji su tražili ostavku vlade Sarajevske županije, ali i vlade Federacije BiH.

Županijski premijer Suad Zeljković u subotu u večernjim satima podnio je neopozivu ostavku ispunivši tako zahtjeve prosvjednika.

Za nedjelju je ipak najavio održavanje izvanredne sjednice županijske vlade koja od policije očekuje izvješće o sigurnosnom stanju i plan mjera kako bi se ono stabiliziralo.

Prije premijera Sarajevske županije ostavke su podnijeli i predsjednici vlada Tuzlanske i Zeničko-dobojske županije, a to nije učinio još jedino premijer Unsko-sanske županije Hamdija Lipovača.

On je potvrdio kako će se s predstavnicima prosvjednika sastati u ponedjeljak i razgovarati o njihovim zahtjevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 20:24