KRAJ SVEMIRSKE ERE

FOTO Zbogom Space Shuttle! Pogledajte kako je izgledalo posljednje slijetanje Atlantisa u Svemirski centar na Floridi

Atlantis će sa sletne piste biti prebačen u muzej i ropotarnicu povijesti
 AFP

Raketoplan Atlantis nešto manje od 20 minuta dijeli od završetka njegove posljednje misije nakon čega se zauvijek zatvara jednog veliko poglavlje u povijesti svemirskog istraživanja.

Očekuje se kako će Atlantis povijesno slijetanje u Svemirski centar Kennedy na Floridi obaviti oko 11:56 sati prema hrvatskom vremenu.

Rakatoplani nakon završetka misije obično odlaze na redovitu kontrolu i servis, no danas to neće biti slučaj. Posljednji u nizu NASA-inih raketoplana, Atlantis će sa sletne piste biti prebačen u muzej i ropotarnicu povijesti. Njegovim će završetkom misije biti okončan i 30-godišnji svemirski program koji čovječanstvu, između ostalog, donio svemirski teleskop Hubble te pomogao u izgradnji Međunarodne svemirske postaje.

S Atlantisom se po završetku 33. i 13-dnevne misije na Zemlju vraćaju i četiri astronauta koja će biti upisani kao posljednji putnici raketoplana u povijesti. U posljednjoj misiji prešao je 8,5 milijuna kilometara tijekom koje je gotovo osam dana bio spojen s Postajom.

Tijekom karijere Atlantis je u svemiru 307 dana i obišao je Zemlju 4.848 puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:29