YURI CORTEZ

FOTOGRAF KOJEG SU U RUSIJI POKOSILI NAŠI 'VATRENI' JAVIO SE IZ PAKLA VENEZUELE 'U Caracasu su mi razbili objektiv, spasila me kaciga!'

 
 Yuri Cortez, Matias Delacroix, Carl Recine / REUTERS

Fotoreporter Yuri Cortez zadobio je simpatije svijeta usred slavlja hrvatskih nogometaša nakon plasiranja Hrvatske u finale Svjetskoga nogometnog prvenstva u Rusiji, nakon što su ga naši reprezentativci doslovce pokosili. Simpatični Yuri je potom boravio u Hrvatskoj na poziv Hrvatske turističke zajednice.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Mario Mandzukic celebrates next to an AFP photographer Yuri Cortez after scoring their second goal   REUTERS/Carl Recine - RC190CA88600
Carl Recine / REUTERS

Yuri je trenutno šef dopisništva AFP u Venezueli, a iz Caracasa prati nemire u Venezueli i šalje o tome fotografije u svijet, a u vrijeme najgorih prosvjeda koji su počeli pučem, koji je poveo samoproglašeni predsjednik Juan Guaido, netko je prema poznatom fotoreporteru bacio kamen, koji ga srećom nije pogodilo u glavu, nego u kameru.

Yuri Cortez
Razbijena kamera Yuri Corteza

Yurija je spasila i kaciga koju je nosio. Yuri je, dok je bio na terenu, pristao na kratki intervju za Slobodnu Dalmaciju.

Yuri Cortez
Razbijena kamera Yuri Corteza

Kakva je situacija trenutno?

– Mirno je, ali dok mi razgovaramo sviće pa ne znamo što će biti danas. Najavljeni su prosvjednici koji podržavaju oporbu i oni koji podržavaju Madura, pa ćemo vidjeti kako će sve završiti.

Je li vojska na ulicama?

– Na ulicama tijekom prvog dana puča je bila nacionalna garda i policija, ali sada ne. Ja sam za agenciju AFP pokrivao područje oko vojne baze La Carlota, gdje su se okupile tisuće prosvjednika.

REUTERS
Yuri Cortez na ulicama Caracasa

Razbijena vam je kamera?

– Išao je kamen i pogodio je kameru, srećom samo su mi razbili filtar.

Maduro je proglasio da je puč propao, je li on onda pobjednik?

– Jako je rano da bi se proglasilo tko je u svemu ovome gubitnik, a tko pobjednik.

Gdje je samoprozvani predsjednik Guaido?

– To nitko ne zna.

Po vašem mišljenju, tko je u pravu?

– Ja sam profesionalac, pokrivam ovaj događaj kao svjedok s kamerom i ne zauzimam ničiju stranu.

Imate li vode, struje, potrepština?

– Trenutno imamo i vode i struje. No, događa se megainflacija, troškovi života su sve skuplji i skuplji. Cijene lete u nebo, posebno medicinskih potrepština.

Gdje je vaša obitelj?

– Moja obitelj je na sigurnom i izvan Caracasa.

Yuri Cortez

Snimao ratne sukobe

Cortez je u svojoj dugoj i plodnoj karijeri fotografirao prirodne katastrofe, velike nesreće, humanitarne krize, a slali su ga i na ratišta diljem svijeta

Hrvatska je prelijepa

Cortez je u Hrvatsku došao na poziv direktora TZ Hrvatske Kristjana Staničića, s obitelji, suprugom Marijom Ofelijom i kćerima Adrianom i Sandrom.

Za hrvatske medije je tada rekao:

"Proputovao sam cijeli svijet pa mogu reći da je Hrvatska predivna zemlja, a vaši ljudi vrlo ljubazni, otvoreni i srdačni. Imate prekrasne gradove koji predstavljaju raj za nas fotografe, a priroda vam je prelijepa i očuvana.

Uživamo u svakoj minuti. U svoje ime, ali i u ime svoje obitelji, doista svima želim iskreno zahvaliti na ovoj gesti i prilici da posjetimo Hrvatsku. Ovo je za nas nezaboravno iskustvo. Posebno hvala hrvatskim nogometašima na porukama i poklonima koji će me još više podsjećati na neponovljiv trenutak u mojoj profesionalnoj karijeri".

Ne voli bahate Engleze

Nakon što su ga naši nogometaši pokosili i srušili na utakmici Yuri je našim medijima rekao:

– Nisam ni stigao do zračne luke, a na mobitel su mi počele stizati poruke ohrabrenja te poruke zabrinutih prijatelja i obitelji, koji su me pitali jesam li dobro? Naravno da sam dobro, odgovarao sam.

To je za mene bio spektakularan trenutak prepun emocija. Bilo je fantastično, jedna uistinu posebna situacija u mojoj karijeri koju ću pamtiti do kraja života.

Bilo je vrlo emotivno, posebno zato što sam otpočetka utakmice navijao za Hrvatsku. Nisu mi se svidjeli Englezi sa svojim pomalo bahatim stavom i samouvjerenošću u pobjedu -– izjavio je Yuri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:30