U UNIŠTENOJ BOLNICI

Fotografija iz Bejruta koja slama srce: ‘Ova heroina ih je zamotala, čuvala i zvala u pomoć...‘

Medicinska sestra koja u naručju drži tri novorođene bebe, okružena desecima tijela i ranjenicima, postala je simbol stradavanja
 -/Xinhua News/Profimedia

Nakon strahovitih eksplozija koje su u utorak poslijepodne razorile velike dijelove Bejruta, štete će se, nažalost, još dugo zbrajati - kako materijalne, tako i one ljudske.

Glavni grad Libanona je devastiran, stradale su i mnoge bolnice, a jedna od njih je i bolnica Beirut Roum. Upravo ondje, točnije na njezinu odjelu za ginekologiju i porodništvo, nastala je jedna od najpotresnijih fotografija koja zorno dočarava očaj, tugu, bespomoćnost i svu tragediju koji su zadesili libanonsku metropolu..

Naime, fotograf Bilal Jawich snimio je mladu medicinsku sestru koja u naručju drži tri novorođene bebe, okružena ruševinama, krhotinama stakla, istodobno pokušavajući uspostaviti telefonsku vezu te poslati apel za pomoć njezinim kolegama, liječnicima i pacijentima.

- Nakon 16 godina fotografiranja za medije i puno ratova... Mogu samo reći da nisam vidio ništa slično ovome čemu sam danas svjedočio na području Achrafieha u Bejrutu, pogotovo ispred bolnice Roum... Ova heroina zamotala ih je i čuvala unutar bolnice, uspostavljala pozive unatoč prekidu komunikacija, s troje novorođenčadi u rukama, okružena desecima tijela i ranjenicima - napisao je autor fotografije na svom Facebooku.

Ista ta bolnica, koja radi od 1902. godine i zbrine najmanje 350.000 pacijenata godišnje, sad, nakon neviđene katastrofe koja je zadesila Bejrut, muku muči i s nestašicom krvi, ali ne daju se, bore se, lavovski...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 19:15