VAL NASILJA U ČILEU

FOTOGRAFIJE KRVAVIH PROSVJEDA U ČILEU OBIŠLE SVIJET Demonstranti zapalili policajke Molotovljevim koktelom, stotine ozlijeđenih

 
 Reuters

Najmanje dvije policijske službenice teško su ozlijeđene u sad već dvotjednim sukobima koji haraju Čileom.

Fotoreporter svjetske novinske agencije Reuters, Jorge Silva, zabilježio je tako potresan trenutak u kojem su prosvjednici, bacajući Molotovljeve koktele, zapalili jednu policajku. Na fotografiji se vidi agonija ozlijeđene žene dok joj kolege pokušavaju pomoći gaseći buktinju protupožarnim aparatom i rukama.

Do incidenta je došlo nedaleko stanice metroa Baquedano, a policija se sa prosvjednicima obračunavala suzavcem i vodenim topovima.

Ozlijeđene su policajke su 20-godišnja Abigail Catalina Aburto Cardenas te njena pet godina starija kolegica María José Hernández Torres, obje pripadnice specijalne policije u gradu Santiagu. Njih je u bolnici obišao ministar unutarnjih poslova Gonzalo Blumel, osudivši napad.

 

- Ovo je čisto nasilje koje nema veze sa legitimnim zahtjevima prosvjednika. Bio je to čin kukavičluka i agresije usmjeren prema dvije policajke koje su radile na osiguravanju mira svojih sugrađana.

Novinari koji su se zatekli na mjestu događaja izvijestili su kako je policija, vidjevši zapaljene kolegice, intenzivirala svoje aktivnosti. Počeli su pucati na prosvjednike gumenim mecima te pojačali upotrebu suzavca.

U dvotjednim sukobima prosvjednika (koji su na ulice izašli zbog minornog povećanja cijene javnog prijevoza) s policijom dosad je ozlijeđeno više od 800 policajaca te oko 1650 prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. prosinac 2020 16:38