BEZ SUĐENJA

Fox na koljenima: Pristali su na nagodbu, platit će 787 milijuna dolara zbog širenja laži o krađi izbora

Iznos nagodbe manji je od polovice od 1,6 milijardi dolara koje je tvrtka Dominion tražila u svojoj tužbi

Fox News

 /Screenshot

Fox i tehnološka tvrtka Dominion postigli su nagodbu od 787,5 milijuna američkih dolara u pomno praćenoj tužbi za klevetu, čime je okončan spor oko toga jesu li TV mreža i njezina matična tvrtka svjesno emitirale lažne optužbe da je greška na softveru Dominiona kriva za izborni poraz Donalda Trumpa 2020. godine.

Nagodba je uslijedila prije zakazanih uvodnih riječi i nakon neočekivane trosatne odgode u utorak poslijepodne, odmah nakon što je porota položila prisegu. Nijedna strana nije odmah otkrila uvjete nagodbe osim iznosa u dolarima.

"Stranke su riješile svoj slučaj", rekao je sudac Eric Davis porotnicima u utorak poslijepodne prije nego što ih je oslobodio iz sudnice.

Na tiskovnoj konferenciji ispred zgrade suda, odvjetnik Dominiona Justin Nelson rekao je da više od 787 milijuna dolara predstavlja "opravdanje i odgovornost". Iznos nagodbe manji je od polovice od 1,6 milijardi dolara koje Dominion traži u svojoj tužbi.

"Istina je važna", rekao je. "Laži imaju posljedice. Istina ne poznaje crveno ili plavo", nastavio je. "Ljudi diljem političkog spektra mogu se i trebaju razilaziti oko pitanja, čak i onih od najveće važnosti. Ali da bi naša demokracija izdržala još 250 godina, a nadamo se i mnogo duže, moramo dijeliti predanost činjenicama."

U priopćenju, Fox je rekao da nagodba odražava njegovu "stalnu predanost najvišim novinarskim standardima".

"Nadamo se da će naša odluka da ovaj spor s Dominionom riješimo mirnim putem, umjesto suđenja koje izaziva podjele, omogućiti zemlji da odstupi od ovih pitanja", stoji u priopćenju.

Tužba se smatrala jednim od najagresivnijih pokušaja da se Fox proglasi odgovornim za širenje laži da su izbori 2020. ukradeni. Bila je to laž koja je dovela do prijetnji dužnosnicima diljem zemlje i na kraju pomogla potaknuti nasilni napad na američki Kapitol 6. siječnja. S tim se događajem povezuje devet smrtnih slučajeva.

‘Svi su znali da je laž‘

Iako je slučaj riješen, Dominion je otkrio zadivljujuću riznicu internih komunikacija iz Foxa u kojima se otkriva kako su vrhunski talenti i voditelji znali da su neobične tvrdnje o Dominionu i pokradenim izborima lažne. Opširne poruke ponudile su izvanredan uvid u to kako neki od najmoćnijih voditelja u Americi nisu povjerovali optužbama koje su svake večeri emitirali svojoj publici.

Dominion je osporavao opetovane tvrdnje iznesene u Foxovom eteru nakon općih izbora da je Dominion zamijenio glasove, platio vladine provizije i da je osnovan u Venezueli kako bi lažirao izbore za Huga Cháveza.

Na tiskovnoj konferenciji u utorak, izvršni direktor Dominiona John Poulos nazvao je nagodbu povijesnom zbog Foxova priznanja da su iznosili laži.

“Tijekom ovog procesa tražili smo odgovornost”, rekao je. “Vjerujemo da dokazi iznijeti na vidjelo kroz ovaj slučaj naglašavaju posljedice širenja laži. Istinito izvještavanje u medijima ključno je za našu demokraciju.

Fox se još uvijek suočava s nekoliko pravnih bitaka povezanih s njegovom odlukom o emitiranju lažnih tvrdnji. Smartmatic, još jedna tvrtka za opremu za glasanje, tuži ih za 2,7 milijardi dolara. Abby Grossberg, bivša zaposlenica Foxa koja je radila za Bartiromo i Carlson, također je tužila kompaniju, navodeći da je bila prisiljena na lažno svjedočenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:57