SOCIJALISTIČKA FRANCUSKA

Francois Hollande kreće u oporezivanje milijunaša

 AP

Socijalistička stranka osvojila je većinu u parlamentu prvi put nakon 1981., Sarkozyjev UMP doživio je potop i sa 320 mjesta u prošlom sazivu sada je osvojio samo 220 mjesta, a krajnje desničarska stranka, Nacionalna fronta, vratila se nakon 1997. u parlamentarne klupe s dva zastupnika.

To su najvažnije značajke nedjeljnog drugog kruga izbora za Donji dom francuskog parlamenta koji je obilježila i rekordna stopa apstinencije od 44 posto.

Apsolutna većina

Parlamentarna ljevica osvojila je ukupno 346 mjesta, što joj omogućava premoć u parlamentu i izglasavanje brojnih najavljenih zakona i reformi, a stranke desnog bloka osvojile su 226 mjesta. Hollandeova Socijalistička stranka osvojila je povijesni rezultat i u drugom krugu čak 300 zastupničkih mjesta, što je 11 više nego što im je bilo potrebno za apsolutnu većinu.

Iako sretni zbog ostvarenih povijesnih rezultata, gorak okus socijalistima ostavio je poraz Ségolene Royal koja u posljednje vrijeme nije skrivala svoje aspiracije upravo za mjesto predsjednice parlamenta. Nakon afere s Twitterom i potporom francuske prve dame njezinu protukandidatu, Ségolene Royal izgubila je protiv socijalističkog disidenta Oliviera Falornija. Royal je istaknula da se radi o političkoj izdaji.

Slave i Zeleni

Sve donedavno najopasniji suparnici socijalista u Francuskoj, Sarkozyjeva stranka UMP pod vodstvom Jean-Françoisa Copéa, doživjeli su na izborima velik poraz u kojemu su iz utrke za mjesta u parlamentu ispala neka donedavno vrlo zvučna imena francuske političke scene, najviše “sarkozyjevaca”, odnosno onih koji su sve donedavno bili bliski suradnici bivšeg predsjednika. Među njima je nekadašnji ministar unutarnjih poslova Claude Guéant, ali i ministrica Nadine Morano

Veliki su dobitnici nedjeljnih izbora i Zeleni koji su, unatoč lošim rezultatima na nedavnim predsjedničkim izborima, u nedjelju osvojili čak 18 mjesta.

Pet odluka zbog kojih je želio većinu

- Priprema se umirovljenička reforma prema kojoj bi se trebala otvoriti mogućnost ranijeg odlaska u mirovinu, sa 60 umjesto sa 62 godine. Mjera se odnosi samo na one s dugim radnim stažem i izravno se tiče oko 110 tisuća zaposlenika.

- Najavljena je i velika porezna reforma. Tijekom srpnja ili kolovoza uvest će se nova porezna stopa od 75 posto na prihode građana koji godišnje prelaze milijun eura, ali i porezi na financijske transakcije.

- Povećanje minimalne plaće, koja u Francuskoj trenutačno iznosi nešto više od 1000 eura mjesečno (neto).

- Otvorit će se javna investicijska banke koja će finacirati velike razvojne projekte.

- Hollande je europskim čelnicima predložio osnivanje Pakta za gospodarski rast Europe teškog 120 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:20